reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2005: Grafické karty od S3 Graphics a XGI

11.3.2005, Zdeněk Kabát, aktualita
CeBIT 2005: Grafické karty od S3 Graphics a XGI
Kromě ATi a nVidie se na CeBITu objevili ještě dva zásadní výrobci desktopových grafických karet. Prvním z nich je VIA/S3 Graphics, která představila novinku GammaChrome S18. Jedná se o nativní řešení pro PCI Express (x1, x8 a x16) s plnou...
Kromě ATi a nVidie se na CeBITu objevili ještě dva zásadní výrobci desktopových grafických karet. Prvním z nich je VIA/S3 Graphics, která představila novinku GammaChrome S18. Jedná se o nativní řešení pro PCI Express (x1, x8 a x16) s plnou podporou DirectX 9.0 Shader Modelu 2.0. Jádro obsahuje 4 vertex pipeline a 4 pixel pipeline, což já na rozdíl od marketingových manažerů nepovažuji za „jedinečnou výhodu“. Další technologie vidíte na přiloženém snímku.





Přestože kvůli výpadku proudu nebyl systém s S3 GammaChrome funkční, nafotili jsme několik zajímavých karet ve vedlejší vitríně. První je standardní 256MB verze GammaChrome S18 Nitro, na které je zajímavostí TDMS transmitér zajišťující digitální DVI výstup (v jádře tedy není obsažen). Pro AGP je pak určena verze OmniChrome, taktéž s 256MB.



DeltaChrome S8 Pro je zajímavá svým velkým hliníkovým chladičem, ale prodejní verze budou až karty na následujících fotografiích. Pro Česko je rozhodně nejdůležitější Club3D, protože I-O Data u nás distribuci nemá.

Druhou firmou, která nabízí desktopové grafiky, je XGI. Přestože nevím kromě jednoho samplu o jediné takové kartě, která se kdy nalézala v České republice, není na tom XGI mimo jiné díky integrovaným mobilním GPU špatně. Možná jste již slyšeli názvy jako Volari V8 Duo, V5, V3 nebo XP5, ale novinkou jsou čipy připravené pro sběrnici PCI Express.





Bohužel nemám snímky přímo těchto nových karet,mohu říct, že je XGI plánuje postavit proti low-endovým řešením jako ATi Radeon X300 SE (HyperMemory) a nVidia GeForce 6200TC (TurboCache) nebo nižšímu mainstreamu jako ATi X600 a X700. Parametry nejsou vůbec špatné, ale výkon bude pravděpodobně slabší, a proto XGI vyžije nejspíše z počítačových sestav a notebooků.
reklama