reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena Bitcoinu prudce roste, už je na téměř 2500 USD

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Cena Bitcoinu prudce roste, už je na téměř 2500 USD
V poslední době se mluví o Bitcoinech především ve spojení s útoky ransomwaru, kde se výkupné platí právě v této měně. Nyní se ale podíváme hlavně na Bitcoin jako kryptoměnu, která z nás za několik let mohla udělat boháče.
Dle Coindesk se jeden Bitcoin aktuálně obchoduje za 2483 dolarů, což představuje historický rekord, s nímž se předchozí výkyvy nedají srovnávat. Však hodnota Bitconu se od začátku tohoto roku více než zdvojnásobila z cca tisíce dolarů a na dva tisíce dolarů dosáhl teprve minulou sobotu. To s sebou přineslo také zvýšený zájem o méně známé kryptoměny, jako je Etherium nebo Ripple. Právě Etherium poskočilo z 8 dolarů na začátku roku na nynějších 200 dolarů, ovšem Bitcoin je mezi kryptoměnami stále ta nejdůležitější.





Co má stát za tak prudce se zvyšující cenou Bitcoinu? O tom můžeme mluvit spíše jen spekulativně a dle analytiků sledujících tento trh se hodnota zvyšuje kvůli snižující se ekonomické stabilitě v zemích jako Rusko, Nigérie či Jižní Korea. Jeff John Roberts (Fortune) také říká, že za tím stojí i podpora spekulativních investičních fondů, jejichž investoři mají o Bitcoin také zájem. A pak tu máme ještě možný dopad kroků Japonska a Číny, kde byla obchodování s Bitcoinem dána formální podoba, což zvýšilo zájem z těchto asijských zemí.

Můžeme tak trošku nostalgicky uvažovat o tom, co kdybychom se před nějakými sedmi lety rozhodli investovat do této měny. Pokud byste z nějakého důvodu v červenci roku 2010 zakoupili Bitcoiny za tisíc dolarů, pak byste je dnes drželi v hodnotě 35 milionů dolarů. Jenomže hodnota Bitcoinu byla v posledních letech velice nestálá, takže se může velice snadno stát, že se zase brzy propadne. I na konci roku 2013 dosáhla hodnota jednoho Bitcoinu celkem tisíc dolarů, ale pak prudce klesla a trvalo další tři roky, než se dostala na stejnou úroveň.





Bitcoiny tak v mnohém připomínají známou honbu za tulipánovými cibulkami v Holandsku během 17. století. Během ní se také cena vyšroubovala během několika týdnů do astronomických výšin a pak tato bublina najednou splaskla. A jistě bychom našli i další příklady z ekonomické historie.

Zdroj: Techcrunch, Ars Technica
reklama