reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DDR3 dle Digitimes půjdou nahoru až o 50 procent

3.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Ceny DDR3 dle Digitimes půjdou nahoru až o 50 procent
Paměti DDR3 DRAM už pochopitelně nejsou pro běžného uživatele zcela aktuální, ale stále jsou široce používány a dle Digitimes přitom v nejbližší době jejich cena půjde prudce nahoru. Očekává se až 50 procent. 
Éra pamětí DDR3 z pohledu uživatele PC skončila před řadou let. V roce 2014 byly nahrazeny paměťmi DDR4, jež se rychle rozšířily a můžeme počítat s tím, že právě DDR4 čeká letos či na začátku příštího roku stejný osud. Nicméně stejně jako DDR3 tu s námi DDR4 ještě nějaký čas zůstanou a budou vzdorovat novému standardu. Nemůžeme však počítat s tím, že jejich ceny coby výběhového typu půjdou dolů, to možná spíše naopak. 
 
 
Letos má ostatně výrazné zvýšení cen potkat paměti DDR3, jak uvádí server Digitimes. Ty přitom stále nalezneme na volném trhu v podobě DIMM i SO-DIMM, jež běžný uživatel může pořídit především do staršího počítače jako upgrade nebo náhradu vadných modulů. DDR3 jsou ale i dnes stále využívány třeba pro IoT zařízení nebo starší a stále funkční servery, takže jejich výroba stále běží u všech třech hlavních výrobců DRAM, čili ve firmách Samsung, SK Hynix i Micron. 
 
Jaká je ale příčina navýšení cen pamětí DDR3? Jde o to, že se postupně využívají stále méně a méně, takže konkrétně SK Hynix už zastavil výrobu 2Gb verzí a ponechal si pouze 4Gb. Vedle toho je tu Samsung, který snížil měsíční výrobní kapacitu waferů s DDR3 ze 60.000 jen na třetinu a to už způsobilo růst cen až o 30 procent. Tento růst má navíc pokračovat, aby v průběhu tohoto roku dosáhl až na 50procentní zvýšení. 


reklama