reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DDR4 padají, už jsou téměř na úrovni DDR3

9.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Ceny DDR4 padají, už jsou téměř na úrovni DDR3
Ceny pamětí DDR4, po nichž měla poptávku nastartovat nová platforma Intel Skylake, v posledním období výrazně spadly. Pro zákazníky je to dobrá zpráva, ovšem výrobci hardwaru a počítačů moc důvodů ke spokojenosti nemají.
Když pomineme přímo výrobce paměťových čipů a modulů, kteří tak na prodeji pamětí vydělají méně, pak jde o celý PC průmysl. Ceny pamětí DDR4 totiž padají i proto, že ve světě je malá poptávka po nových počítačích, čili paměti se vyrábí na sklad, a jejich ceny padají. Můžeme to dobře vidět i v našich obchodech, jak ukazuje třeba vývoj ceny modulů Kingston HyperX Fury Black DDR4 8GB 2133MHz:

Graf ceny produktu Kingston HyperX Fury Black DDR4 8GB 2133MHz CL14 HX421C14FB/8 poskytuje server Heureka.cz


Ještě v březnu jsme tedy za takové moduly dali 3000 Kč s DPH a dnes je pořídíme již za 1400 Kč. Ovšem ani o pamětech DDR3 se nedá říci, že by jejich cena stagnovala. Dvoukanálový 8 GB kit DDR3-1600 od Kingstonu pořídíme dnes za cca 1300 Kč, zatímco ještě v březnu přišel na cca 1900 Kč. Důležité ale je, že se cenový rozdíl mezi DDR3 a DDR4 už téměř smazal, tedy alespoň při srovnání zákazníky oblíbených pamětí firmy Kingston. Na trhu s čipy DRAM je ale situace odlišná.






Je třeba se totiž podívat na ceny DRAM i z jiného úhlu, a to s využitím údajů DRAMeXchange. Dle nich byla cena 4Gb čipu DDR4-2133 ještě 28. června přesně 3,618 USD, poté na začátku srpna klesla na 3,302 USD a nyní takový čip přijde na 2,719 USD, čili od konce června klesla jeho cena o čtvrtinu. Cena 4Gb DDR3 1600MHz je ale už pouze 2,217 USD, čili tyto čipy jsou stále o 30 procent levnější.

Další údaje mluví o celkovém stavu trhu s pamětmi DRAM, který v druhém čtvrtletí tohoto roku dosáhl hodnoty 11,4 miliardy dolarů, což je o 4,8 % méně ve srovnání s předchozím kvartálem. Největší podíl na něm má Samsung s 45,1 % a SK Hynix s 27,7 %, zatímco Micron má 20,6 % a jeho podíl klesl. Ceny přitom dle DRAMeXchange tlačí dolů také to, že výrobci začali více používat 20nm a 21nm proces, díky čemuž se zvýšila výtěžnost a produkce čipů DRAM. Předpokládá se tedy, že pokles cen pamětí se jen tak nezastaví.





A když už byla řeč o pamětech a firmě Micron, pak můžeme zmínit, že ta si chystá již třetí generaci technologie HMC (Hybrid Memory Cube), kterou představí v příštím roce. Jde o technologii, kterou můžeme srovnávat s paměťmi HBM používanými v nových Radeonech. Také jde o vrstvené čipy v 3D struktuře, které mají nabídnout vysokou propustnost. Současná generace HMC nabízí kapacitu 2 GB a 4 GB založenou na 4Gb vrstvách s propustností až 128 GB/s (1. generace) a 256 GB/s (2. generace). Chystaná 3. generace by měla dle očekávání vyšší kapacitu i datovou propustnost, respektive je logické, aby na tom Micron pracoval. Zástupce firmy Micron se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že úspěch pamětí HMC stojí především na tom, zda se podaří vyvinout opravdu dobrou technologii pro pouzdření těchto pamětí, což znamená i propojování jednotlivých vrstev. K tomu se používají tzv. TSV (Through-Silicon Vias), čili vertikální spoje vedoucí skrz křemíkové čipy.

Paměti HMC mají být využity s příští generací koprocesorů Xeon Phi "Knights Landing" a je otázka, zda i jinde. HMC svedou souboj především s HBM, přičemž jejich výhodou může být to, že na rozdíl od HBM nespoléhají na velice širokou sběrnici (aktuálně 4096 bitů), ale na 16bitové vysokorychlostní rozhraní. Nepotřebují totiž speciální a složitý křemíkový spoj, jenž zajistí propojení pamětí s čipem. Pro Micron je to velice důležitá technologie, neboť paměti HMC vyrábí pouze tato firma, takže pokud budou úspěšné, nebude muset svádět cenové války s jinými společnostmi.

Zdroj: KitGuru
reklama