reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet jdou stále nahoru, zmatek na trhu nabývá na síle

20.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet jdou stále nahoru, zmatek na trhu nabývá na síle
Server 3DCenter sledující ceny grafických karet hlásí další růst cen, který je ovšem oproti prvnímu pololetí už spíše mírnější, ale přesto znatelný. Ceny karet GeForce navíc už opravdu kopírují vývoj cen Radeonů. 
Tento vývoj se už dal očekávat, neboť jednak nastává po prázdninách další období se zvýšeným zájmem zákazníků o nový hardware a vedle toho existuje poptávka i ze strany těžařů, kteří mají zájem o nové karty. Hodnota Etherea a kryptoměn obecně sice aktuálně padá, ale stále je vysoká a tento výkyv samozřejmě nemůže mít na cenu grafik vliv. 
 
Pravda však je, že těžařům Etherea se začaly už výrazně snižovat zisky a pouze se samotným letošním květnem se dá srovnávat vývoj průměrné ceny za transakci, což jsou pochopitelně spojité nádoby. Čili výdělek těžařů aktuálně klesá především kvůli tomu, že se výrazně snížil podíl zajištěný transakcemi a nebýt nové praxe pálení Etherea po EIP-1559, byl by výdělek těžařů v posledních týdnech ještě mnohem vyšší, ostatně na začátku září Ethereum z oběhu dokonce mizelo, než aby se vypouštělo nové. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Ceny grafických karet ovšem v případě Německa a Rakouska dále rostou, jak ukazuje graf, který sleduje skutečné ceny oproti doporučeným. Kvůli zachování vypovídací hodnoty jsou z něj vyňaty novější karty jako obě "nové" GeForce 3080/3070 Ti, přičemž v posledním měsíci jde o zvýšení o dalších 6 až 7 %, přičemž GeForce už postupně dohánějí neblahý náskok Radeonů, neboť karty od AMD začaly zdražovat už dříve. 
 
Prodejci se dle 3DCenter snažili udržet ceny Radeonu RX 6600 XT blízko 500 eurům, ale to už je pasé a ceny této karty se už přibližují 600 eurům. Aktuálně je tato karta předražena alespoň o 45 %, což ukazuje, že jiné jsou předraženy výrazně více. Radeon RX 6600 XT by tak mohl průměr karet AMD trošku zlepšit, ale ten jako relativně nová karta v grafu zanesen není. 
 
V našich obchodech se nedostatek ukazuje spíše tak, že grafické karty z nabídky prostě mizí a pak samozřejmě nějaké sledování cen ztrácí význam a logika se vytrácí. Je možné, že narazíme na GeForce RTX 3080 za cenu 40 tisíc (MSI GAMING Z) anebo spatříme i levnější, ale ta může rychle zmizet. Ihned pak můžeme koupit takovou kartu (ROG STRIX) za 60 tisíc a pak je možné si naopak za 37 tisíc koupit model AORUS GeForce RTX 3080 XTREME WATERFORCE WB 10G s vodním blokem, který by byl za normálních okolností výrazně dražší než "plebs" se vzduchovým chlazením. 
 
A co taková RTX 3070 Ti? Pokud se rozhodneme pro Asus TUF-RTX3070TI-O8G, můžeme ji mít za 31 tisíc, zatímco pozoruhodně dobře dostupný model MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G začíná až na 45 tisících, za něž bychom si pořídili i s rezervou výše uvedený AORUS a vodní chlazení k tomu.
 
Zkrátka a dobře, nyní na trhu opět neuvěřitelný zmatek plný paradoxů, nad nímž se můžeme zasmát, nebo si pobrečet. Záleží na tom, zda svou kartu už máme, nebo sháníme.  


reklama