reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny kovů a vzácných zemin prudce rostou

15.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Ceny kovů a vzácných zemin prudce rostou
Dle Nikkei Asia se polovodičový průmysl nachází v bodě zlomu, a to nyní i kvůli příliš výrazně rostoucím cenám základních materiálů, které se používají nejen při výrobě čipů, ale také baterií, magnetů, LED, apod. 
Nikkei Asia tak informuje o prudce rostoucích cenách některých kovů, sloučenin či slitin a všímá si růstu cen v posledním roce, který je v řadě případů velice výrazný až násobný. Příčiny jsou přitom zřejmé a často omílané. Jde především o dopady pandemie, která přinesla problémy s výrobou a logistikou a na druhé straně prudce zvýšený zájem o elektroniku a do toho se dále míchá obchodní válka mezi USA a Čínou. 
 
 
Jak ukazuje tabulka, nejvíce ze sledovaných surovin podražil uhličitan lithný, který se používá i pro výrobu baterií a zdatně mu sekunduje oxid holmitý, z nějž se dá připravit čisté holmium a využívá se pro výrobu silných permanentních magnetů a v jaderné energetice. 
 
Dále tu máme obvyklé kovy jako cín, hliník, kobalt či měď, jejichž role v elektronice je také nezastupitelná a do tabulky se také dostal praseodym a neodym, vedle holmia další lathanoidy, které se využívají v bateriích, reproduktorech, motorech, atd. Nakonec byl jmenován i oxid terbitý (opět lathanoid) využitelný pro výrobu polovodičů typu P a dle tabulky se nasazuje při výrobě LED, displejů, palivových článků, laserů či sonarů. 
 
Růst cen těchto materiálů se samozřejmě nemusí hned a zcela promítnout do koncových cen produktů, jako nejdříve spíše do marží samotných výrobců. Ti ale pochopitelně mají své limity, k nimž se přibližujeme už i vlivem zdražujících se čipů či dalších potřebných elektronických součástek, jako jsou MOSFETy, kondenzátory, apod. 
 
Angela Chang (analytička z Industry, Science and Technology International Strategy Center (ISTI)) také upozorňuje, že Čína má nyní výhodu coby země těžící 55 % vzácných zemin (ne nutně na svém území), což jsou především právě lathanoidy, přičemž 85 % těchto zemin stejně v nějaké podobě projde čínskými továrnami. Právě to Angela Chang považuje za hlavní výhodu Pekingu v jednání s Američany, kteří zase mají své zbraně, a to především známou černou listinu, s jejíž pomocí už dostali na kolena firmu Huawei a značně ztížili rozvoj firmy SMIC, aktuálně pátého největšího výrobce čipů na světě. A pokud napětí mezi USA a Čínou poroste, mělo by to platit i pro ceny vzácných zemin. 


reklama