reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny Radeonů jdou dolů a dostávají se na úroveň z loňského léta

14.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Ceny Radeonů jdou dolů a dostávají se na úroveň z loňského léta
Dobré zprávy přicházejí z trhu s grafickými kartami, a to konkrétně co se týče moderních Radeonů RX 6000. Jejich ceny totiž už v řadě případů dosáhly úrovně, kde naposledy byly loni v srpnu. Půjdou ještě níž?
O klesajících cenách Radeonů informuje i server 3DCenter.org ve svém obvyklém přehledu, v němž sleduje vývoj cen původních modelů RX 6000 a RTX 3000, které na trh dorazily před polovinou ledna roku 2020. Právě tehdy začaly výrazně růst, zatímco výrobci do té doby slibovali spíše pokles, ovšem zájem ze strany těžařů tyto naděje zhatil. Nyní už těžaři o nové karty tak velký zájem nemají, neboť hodnota kryptoměn klesla a i když není tak nízko jako na začátku roku 2020, mnohem těžší než tehdy je aktuálně konkurenční boj těžařů o zisk. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Dle čísel od 3DCenter.org jsou ceny Radeonů lepší už od konce minulého roku, alespoň s ohledem na procentuálně vyjádřené předražení oproti doporučeným částkám. Radeony se dostaly už na 145 procent, kde byly naposledy na začátku roku 2020 a kartám GeForce k tomu ještě něco chybí. 
 
Pokud jde ovšem o ceny Radeonů v našich obchodech, zatím můžeme mluvit "pouze" o jejich poklesu na úroveň z loňského srpna. Tehdy ceny karet reagovaly na pád hodnoty kryptoměn daný i vyhnáním těžařů z Číny, ovšem brzy na to začaly coiny opět růst a karty zdražovat, i když už nedosáhly tak absurdních cen jako loni na jaře. 
  
U nás to znamená, že například kartu MSI Radeon RX 6800 XT GAMING X TRIO 16G seženeme za 31 tisíc korun, kde v podstatě nebyla ani během loňského srpna. Jiné karty jako MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X 12G OC k tomu teprve směřují a zrovna tomuto modelu chybí ještě cca 2000 Kč, nicméně vývoj je příznivý, ostatně ještě na začátku roku byla tato karta o cca 4000 dražší než dnes. 
 
Grafické karty Radeon RX 6600 lze dnes navíc sehnat za velice podobné ceny jako GeForce RTX 3050 (cca od 12500 Kč), přičemž tento Radeon by měl být obvykle výrazně dražší vzhledem k rozdílu doporučených cen (329 vs 249 USD). Podobnou doporučenou cenu pak mají modely Radeon RX 6600 XT a GeForce RTX 3060 Ti (379 a 399 USD) a opět, Radeon lze sehnat výrazně levněji s cenou pod 15 tisíc korun, zatímco nejlevnější 3060 Ti jsou o cca 4 tisíce dražší. 
 
I u nás tak platí, že Radeony jsou předražené méně než GeForce, a jsou tedy aktuálně výhodnější. 


reklama