reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO ASML: sankce proti Číně nebudou mít požadovaný efekt

16.4.2021, Jan Vítek, aktualita
CEO ASML: sankce proti Číně nebudou mít požadovaný efekt
Holandská společnost ASML je coby dosud jediný výrobce strojů pro extrémní ultrafialovou litografii (EUVL) v polovodičovém průmyslu nenahraditelná společnost, která je tak i ostře sledovaná. Co si přitom její šéf myslí o sankcích proti Číně?
Sankce proti Číně ve smyslu řazení firem na černou listinu, kvůli čemuž nemohou obchodovat s americkými společnostmi a využívat jejich technologie, se firmy ASML pochopitelně přímo dotýká. Sice ne tak, že by Američané mohli holandské firmě nařizovat, s kým může a nemůže obchodovat, ovšem bez amerických technologií bude výroba a vývoj v Číně v nejbližším období zaostávat, což ovlivňuje právě budoucnost trhu, na němž působí také ASML. 
 
 
Co si tedy o sankcích myslí CEO této společnosti, Peter Wennink? Říká, že "obchodní sankce nejsou tím pravým způsobem, jímž by se někdo měl snažit vypořádat se s ekonomickými riziky, pokud je dotyčný přesvědčen, že taková rizika existují. Pokud upřeme Číně přístup k technologiím, pak to v důsledku negativně ovlivní také ostatní ekonomiky a bude to stát mnoho pracovních míst a peněz". 
 
 
Wennink dále uvedl, že bude sice dlouho trvat, než Čína vyvine své vlastní technologie a zařízení pro výrobu čipů, pokud jí bude i nadále upřen přístup k cizím technologiím, ale v konečném důsledku to budou právě ony cizí firmy, které přijdou o jeden z největších trhů světa. 
 
Šéf ASML také přidal nějaká čísla, když mluvil o ztrátě 80 až 100 miliard pro americké výrobce čipů plus nějakých 125.000 pracovních míst v USA, ale nedozvíme se, k jaké eventualitě či časovému období se tato čísla mají vztahovat. 
 
Je přitom zřejmé, že Wennink takto mluví i z vlastního zájmu šéfa výrobce velice pokročilých strojů pro výrobu čipů, který by mohl izolací Číny také tratit, i když aktuálně je situace taková, že výroba EUVL strojů řady TwinScan spíše nestačí poptávce. To se může pochopitelně časem změnit a i ASML se potýká s neochotou své holandské vlády obnovit licenci pro export výrobních zařízení do Číny. Holandsko o tomto tématu jedná s evropskými a americkými zástupci, a nejnovější žádost o vývoz strojů ASML do Číny tak dle Wenninka už od ledna zůstává neprojednána. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama