reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO PalmSource vidí budoucnost v Linuxu

21.2.2005, Pavel Bureš, článek
CEO PalmSource vidí budoucnost v Linuxu
3GSM kongresu v Cannes se zúčastnil i David Nagel, CEO (nejvyšší výkonný představitel vedení společnosti) PalmSource a poskytl IDG docela rozsáhlý rozhovor. V něm se zmiňuje mj. zmiňuje o tom, že se společnost bude více věnovat trhu s komunikátory a smartphony, shrnul také výhody akvizice s China Mobile Soft. Obsáhlá část rozhovoru se týkala chystané verze Palm OS postavené na linuxovém jádře.
První náznaky o tom, kam se bude trh ubírat, byly podle Nagela vidět před dvěma roky. V té době se dočkaly velkého úspěchu jedny z prvních zařízení kombinující klasický Palm s mobilním telefonem a PalmSource se začal tomuto segmentu trhu věnovat, protože právě v něm vidí budoucnost. Z toho důvodu byl loni uveden operační systém Cobalt, který byl uzpůsoben tak, aby mohl být používán i v chytrých telefonech.

Přibližně v době, kdy již začínala být patrná orientace na víceúčelová zařízení, začal PalmSource mapovat situaci v Číně. Tamější trh má dle p. Nagela vysoký růstový potenciál, zvláště v smartphonech, zajímavý je zejména díky 320 milionům uživatelů, jejichž počet se každý měsíc zvýší o 5 milionů.

Pokud se chtěla společnost PalmSource prosadit na čínském trhu, měla v podstatě dvě možnosti: První variantou bylo získat vývojáře a další pracovníky bez cizí pomoci, nebo spojit síly s jinou firmou. Zpočátku byla preferována první možnost, která se však ukázala jako obtížné a časově náročné řešení. Z toho důvodu bylo zahájen výběr společnosti, která již má s čínským trhem zkušenosti. Zvolen byl China Mobile Soft, akvizice byla dokončena před dvěma týdny. CMS byla vybrána z důvodu velkých zkušeností s mnoha typy softwaru. Firma vyvíjí jednak uzavřené aplikace pro mobilní telefony, dále e-mailové klienty, hry a WAPové prohlížeče, které najdou využití v chytrých telefonech, o které PalmSource jde.

Výhoda linuxového jádra je ta, že by PalmSource a výrobci PDA nebudou závislí na dostupnosti ovladačů ani schopnostech Palm OS, protože pro velkou část zařízení existují kvalitní ovladače a Linux jako takový je plnohodnotným operačním systémem jak na serverech a pracovních stanicích, tak i v mobilních zařízeních. Jednoduše řečeno, převedení Palm OS na Linux povede k velkým úsporám financí, protože nebude třeba znovu vynalézat kolo, ale jen si jej poupravit pro vlastní potřeby.

Nagel se domnívá, že Linux má velkou hodnotu nejen na čínském trhu (kde je alternativou k Windows od Microsoftu), ale i ve světě.

Jádro tvoří z celkového množství kódu asi 15%, ale tato malá část dává podobu celkovému produktu i jeho vlastnostem. PalmSource věří, že Linux je operačním systémem budoucnosti a díky svým funkcím se výrazněji prosadí i v dalších typech počítačů a ve spotřební elektronice.

Neúspěch obdobných systému založených na Linuxu vidí CEO v dlouhém spouštění systému, které může trvat až půl minuty, což u smartphonu není věc jistě žádoucí. Až se vývojáři vypořádají s rychlostí při startu systému, je třeba zoptimalizovat náročnost zařízení na elektrickou energii. Tento problém již řeší CMS novým systémem správy napájení.

V současné době není známo datum představení prvního modelu s linuxovým Palm OS. Nagel věří, že nový systém budou přínosem jak pro linuxovou komunitu, tak i pro uživatele PDA, kteří budou moci i nadále využívat obrovského množství aplikací.

Dle Nagela se budou schopnosti dnes již dost vybavených smartphonů zvětšovat, až skoro zmizí rozdíly mezi stolními počítači a chytrými telefony, ty budou mít jen menší obrazovky. Důležité však je, aby velké množství funkcí neodradilo začínající uživatele a těm pokročilejším neznepříjemňovalo práci se smartphonem.

CEO PalmSource reagoval i na otázku, zda jsou kapesní počítače minulostí a budoucnost patří kombinovaným zařízením. David Nagel řekl že nikoli, trh se pouze vyvíjí a někteří uživatelé přechází k smartphonům, někteří budou využívat raději dva samostatné přístroje.

Kompletní znění rozhovoru v anglickém jazyce najdete na webu InfoWorldu.

Jaký je váš názor na linuxové jádro v Palm OS systému? Chtěli byste raději brzké uvedení Cobaltu, nebo se podle vás čekání na linuxový Palm OS vyplatí a do té doby si výrobci kapesních počítačů vystačí s Palm OS 5.?
reklama