reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Černobyl má nový sarkofág za 1,6 mld dolarů

6.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Černobyl má nový sarkofág za 1,6 mld dolarů
Letos uplynulo 30 let od Černobylské havárie, která byla nejhorší jaderně energetickou katastrofou v dějinách. A právě minulý týden byl konečně na cílové místo dopraven nový sarkofág, který zajistí další období ochrany před radioaktivitou.
Černobylský reaktor už pochopitelně dříve dostal svůj sarkofág, který byl ale považován za provizorní (postaven byl za pouhých 6 měsíců), a tak bylo nutné postavit nový, který schová celou konstrukci i se starým sarkofágem, jejž pochopitelně nešlo odstranit. Projekt spustila Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj, která na něj původně získala potřebné finance od celkem 28 zemí Evropy. Nakonec se na projektu podílelo 40 vlád, které poskytly cca 1,6 miliardy dolarů. Nový sarkofág má za úkol ochránit ten starý před vlivy počasí a v budoucnu jej bude možné s využitím robotů rozmontovat či opravit. Ve výsledku jde o budovu vysokou 108 metrů a dlouhou 257 metrů, což z ní činí jednu ze světově největších staveb.





Oblast u reaktoru Černobylu je stále vysoce nebezpečná, a tak bylo před stavbou rychle rozhodnuto, že co největší objem prací musí proběhnout mimo daný prostor. Jinými slovy se používaly především prefabrikáty, které se následně montovaly na místě. Patří mezi ně i třináct obrovských kovových oblouků, jež vytvořily hlavní kostru velkou dost na to, aby se do ní schovala Katedrála Notre-Dame.





Výsledná budova musí být totiž dost velká nejen na to, aby schovala reaktor i se železobetonovým sarkofágem, ale i na to, aby umožnila jeho plánované opravy, které už jsou velice nutné. Udává se totiž, že sarkofág stojí už jen díky opoře zdí samotného reaktoru. Veškeré práce uvnitř budou pochopitelně prováděny roboticky, a to s využitím jeřábů zabudovaných do nové budovy.

A co ta musí všechno vydržet? Inženýři mysleli na případný únik radioaktivních plynů, takže se počítá s hermetickým uzavřením a dále má budova být odolná vůči ohni, zemětřesení a především vůči kruté ukrajinské zimě. Reaktor je tak velký, že by se uvnitř mohl i tvořit déšť a kvůli tomu jsou tu dvojité stěny, mezi nimiž je nějakých 12 metrů prostoru a skrz ně proudí vzduch o vyšší teplotě, než jaká je uvnitř budovy. To zamezuje jeho případné kondenzaci a chrání konstrukci před korozí.

New Safe Confinement, jak se nová budova nazývá, byl konečně instalován minulý týden, což ale neznamená, že byl zcela dokončen. To je plánováno až na příští rok, kdy budou dokončeny finální práce a prostor bude zcela uzavřen. Ten nejobtížnější úkol byl však splněn.

Zdroj: Extremetech
reklama