reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CES 2016: novinky a trendy pro tento rok

21.1.2016, Jan Vítek, článek
CES 2016: novinky a trendy pro tento rok
Na začátku roku jako obvykle proběhl jeden z největších technologických veletrhů, známá Consumer Electronics Show (CES). Podívejme se tedy na to, jaké produkty stály za prozkoumání a na co nového se můžeme v tomto roce těšit.
Veletrh vidíme CES díky jeho načasování jako místo, kde se prezentují zásadní novinky chystané pro celý rok, tedy pochopitelně pouze ty, jež jsou pro takové představení zralé a výrobci se s nimi chtějí pochlubit. Jinak jde v podstatě o normální, i když obří veletrh s halami plnými firemních stánků, kde probíhají různá setkání a všude kolem korzují návštěvníci hledající něco zajímavého, co by mohli prozkoumat. Co to tedy bylo v tomto ročníku?





CES ovšem není show určená pro běžné zákazníky a spotřebitele, jako spíše pro obchodníky, distributory, odbornou veřejnost. Veletrh se tedy týká spotřební elektroniky, ne samotných spotřebitelů a management veletrhu jistí to, aby návštěvníci opravdu měli co do činění s elektronickým průmyslem nebo s oblastmi, které jsou na něj napojeny, třeba právě odborná média. Právě ta mají vždy na začátku nového roku přímo žně a spíše ani není možné pokrýt všechny novinky, které se na veletrhu objeví.

Jakým novinkám spojeným se světem desktopových počítačů se tedy letošní CES věnoval? Pochopitelně se musíme věnovat především hlavní trojici firem, tedy AMD, Intel a NVIDIA. Společnost AMD se nás snažila namlsat na další generaci grafických karet, které dostaly označení Polaris a vedle toho prezentovala i další méně revoluční produkty. I NVIDIA se věnovala chystané generaci grafických karet, v jejím případě s čipy Pascal, prezentovala automobilový počítač Drive PX 2 a snažila se propagovat své produkty ve spojení s virtuální realitou. Intel letos moc vidět nebyl, neboť si pro tento rok ani nechystá nějaké zásadní novinky a z našeho pohledu to vypadá, že iniciativu převezme právě AMD.

Zmíněná virtuální realita byla tématem, které si zaslouží zvláštní pozornost. Právě v průběhu CES 2016 vstoupil do předprodeje headset Oculus Rift, ukázala se nová vývojářská verze konkurenčního HTC Vive a objevily se i další novinky jako třeba nový headset Fove s funkcí sledování pohybu očí. Dále můžeme také zmínit drony coby ještě stále horké a nosné téma a dále tu máme novou nastupující generaci rozhraní Wi-Fi, další generace minipočítačů ve formě NUC a podobných nebo HDMI "tyček", stále výkonnější SSD, lépe vypadající, kvalitnější a propracovanější produkty 3D tisku a pak se zaměříme také na různé speciality.

Nejdříve tedy ke "svaté desktopové trojici".
reklama