reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CES 2016: novinky a trendy pro tento rok

21.1.2016, Jan Vítek, článek
CES 2016: novinky a trendy pro tento rok
Na začátku roku jako obvykle proběhl jeden z největších technologických veletrhů, známá Consumer Electronics Show (CES). Podívejme se tedy na to, jaké produkty stály za prozkoumání a na co nového se můžeme v tomto roce těšit.

Drony: příležitost i nebezpečí


Špatnou stránku dronů nezažívají pouze vyhlídnutí teroristé, ale sem tam se objeví zpráva i o jinak mírumilovných dronech, které se zakousnou do prstů neopatrného zpěváka, nebo skoro spadnou na hlavu sjezdovému lyžaři. Není divu, že se sem tam podobný incident přihodí, vždyť drony jsou stále oblíbenější, a přitom jde o létající zařízení, která využívají několik vrtulí schopných fungovat jako mixér. Vedle přímého fyzického ohrožení je tu ale ještě jiný problém, který se týká našeho soukromí a ten se přirozeně zhoršuje s tím, jak se drony postupně rozšiřují mezi lidmi.





V době CES 2016 se tak objevil mimo jiné také dron Fleye, jehož vrtule nám rozhodně neublíží. Není to tedy přímo produkt prezentovaný na CES, ale o předmět jednoho projektu na Kickstarteru, jehož vrtule jsou uzavřeny uprostřed plastové skořápky, a těch se tak může obávat leda drobný hmyz. Jde ale především o hračku s 10 minutami letu, základní Full HD kamerou na nestabilizované gondole a možností ovládání přes smartphone.




- Fleye -


Na veletrhu se ale ukazovaly především výkonné a dobře vybavené stroje, které budou mít daleko lepší schopnosti pořizovat fotografie a video, provádět různá měření a třeba také transportovat lidskou posádku nebo zboží, což chce v příštím roce spustit Amazon i Google. Takové drony tedy nejsou hračky v ceně pár tisíc korun a dokáží dobře posloužit filmařům, geodetům a jiným profesionálům, jimž mohou ušetřit práci a/nebo peníze. Vzrůstající oblibu dronů ilustruje už jen to, že na CES 2014 je vystavovali 4 výrobci, v minulém roce jich bylo 15 a letos už 26.





CES 2016 se ale týkal pouze samotných produktů a otázka bezpečnosti a soukromí se bude probírat až ke konci tohoto roku na Drone World Expo. Co nového nám tedy veletrh přinesl? Asi nejzajímavější je počin britské společnosti Intelligent Energy, která dostala nápad drony vybavit vodíkovými články, aby prodloužila jejich pobyt ve vzduchu. Používané baterie nemají vysokou výdrž a firma říká, že v případě dronu s baterií o kapacitě pro 20minutový let dokáže její vodíkový článek poskytnout energii na dvouhodinový let. Navíc je možné jej poměrně snadno doplnit stlačeným vodíkem, takže opětovné "natankování" trvá jen pár minut.




- prototyp firmy Intelligent Energy -


Drony se tedy stále prudce vyvíjejí a jejich budoucnost rozhodně nemůžeme vidět jen jako RC hračky pro ukrácení dlouhé chvíle, ale i jako profesionální nástroje, které umí usnadnit práci a ušetřit peníze.


Stále lepší 3D tisk


3D tisk známe jako soubor různých technologií po vytvoření objektů včetně takových, které jinými způsoby jdou vytvořit velice složitě, pokud vůbec. V současnosti využívají 3D tiskárny především firmy, které si tak mohou snadno, rychle a relativně levně vytvořit prototypy a návrhy svých produktů. Dnes už není problém tisknout s využitím nejen plastů, ale také dřeva, papíru nebo kovů a stále se mluví o možnost tisku produktů, jež nelze vyrábět sériově, což jsou třeba různé protézy či prostě jiné věci šité na míru.





S 3D tiskem máme ale spojen také velký hype, čili mediální humbuk, který sliboval, že zanedlouho si budeme na své domácí 3D tiskárně tvořit, co nás napadne. Nicméně je již dlouho jasné, že k takovému rozšíření 3D tisk zatím nespěje a alespoň v nebližší budoucnosti zůstane určen firmám, profesionálům, univerzitám a jiným organizacím. I na CES 2016 se tak představily tiskárny, které byly určeny především do průmyslu, ovšem i tak jsou stále vyvíjeny levné modely pro běžné uživatele.





Například společnost 3D Systems ukazovala modely ProX DMP, jež jsou schopny tisknout s využitím různých kovů, jako je tahově vysoce pevná ocel, nerezová ocel, hliníkové slitiny nebo chróm. Vedle toho ukázala také novou vícetryskovou tiskárnu ProJet 5500X schopnou tisknout najednou s využitím různých materiálů a barev, jež dokáže kombinovat. Jde třeba o tvrdé a elastické plasty, z nichž lze vytvářet objekty s velice zajímavými vlastnostmi. Objevilo se tak mnoho výrobců, kteří se začali orientovat na možnost využití různých materiálů a libovolně je kombinovat, v čemž tkví veliký potenciál 3D tisku, jaký jiné techniky nabídnout nemohou. Objevila se také vůbec první 3D tiskárna, která je určena k tisku plošných spojů - Voxel8 - přičemž ta se tedy již začíná prodávat, a to za cenu 9000 USD v předprodeji.




- Da Vinci Mini -


Mezi ty spotřebitelské modely patří třeba nový model Mini řady Da Vinci od XYZ Printing v ceně 269 USD (měla by být dostupná i na našem trhu). Ten nabídne stejně velký pracovní prostor jako dražší junior, tedy 150 x 150 x 150 mm. Tvoří 0,1mm vrstvy pomocí své 0,4mm trysky, využívá materiál PLA a výsledky jsou prý velice dobré. Firma také nabídne model Junior 3 v 1, jenž má vyměnitelné hlavy, namísto nichž můžeme dát i laserovou gravírku. Mezi 3D tiskárny s rozumnou cenou patří ještě miniverze modelu R2 od Robo 3D, která se bude prodávat za méně než 1000 USD a v porovnání s Da Vinci Mini má vyšší přesnost (20 mikronů) a sama se kalibruje. Umožní také zadávat úlohy přes Wi-Fi pomocí chytrého telefonu a využívat navoděné materiály.
reklama