reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chatovací robot Googlu postavený na neuronových sítích se učil konverzovat z filmů

2.7.2015, Milan Šurkala, aktualita
Chatovací robot Googlu postavený na neuronových sítích se učil konverzovat z filmů
Vědci z Googlu stvořili nového konverzačního robota, který využívá algoritmu neuronových sítí. Pro naučení se rozumět kontextu využil přepisy IT technické podpory nebo rozsáhlou databázi titulků k filmům.
Vědci Oriol Vinyals a Quoc V. Le z Googlu vytvořili robota, který je schopen konverzovat s člověkem. Byl využit algoritmus neuronových sí s back-propagation, který napodobuje spojení jako v lidském mozku. Přesněji řečeno, algoritmus se snaží namapovat slovní vstupy na správné slovní výstupy tím, že posiluje jejich vazbu na základě trénovací množiny vět (podobně jako se v mozku posilují opakováním synapse).


Google logo


Tyto trénovací množiny byly přepisy dialogů z IT helpdesku a druhou množinou pak byly konverzace převzaté z titulků k filmům (OpenSubtittles). Celkem bylo využito k trénování a zkoušení 62 milionů vět. Algoritmus se opravdu naučil částečně chápat význam některých vět a skládat i věty nové (tedy ne je pouze namapovat vstup na jednu z vět, které už znal).

Vše ale není tak růžové a algoritmus stále trpí na nekonzistenci v odpovědích. To znamená, že na dvě významově velmi podobné otázky odpoví sice vcelku rozumně, ale občas i výrazně jinak. Kroky k tvorbě umělé inteligence tedy neutichají a je možné, že v budoucnu bude plnohodnotný konverzační robot na helpdesku standardem. Tedy takový, s kterým si skutečně "pokecáte" a ne automatem, který má jen na přednastavené vstupy ručně přednastavenou odpověď. Tento robot Googlu se totiž z vloženého datasetu učil sám. Pár ukázkových konverzací najdete v PDF článku.

Zdroj: engadget.com, wired.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama