reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chce Microsoft pozměnit koncept PC?

15.2.2016, Michal Hala, aktualita
Chce Microsoft pozměnit koncept PC?
Pokud vám něco říká Projekt Ara od Googlu – tj. modulární mobilní telefon – tak Microsoft uvažuje o něčem podobném v oblasti osobních počítačů. Pokud máte pocit, že PC je dostatečně modulární už teď, tak Microsoft skutečně uvažuje úplně jinak.
Redmond možná čerpá inspiraci u Googlu, který si už nějakou dobu pohrává s konceptem modulárního mobilního telefonu, kdy z dílčích modulů sestavíte plnohodnotný mobil sami sobě na míru. V případě potřeby upgradu části vyměníte jen potřebný modul. Uživatelé by tak šetřili nejen vlastní kapsu, ale i životní prostředí.

Celé se to jmenuje Project Ara a v základě jde o jakýsi výchozí skelet se standardizovanou sběrnicí, na který se přes jednotné rozhraní připojují dílčí moduly. Aktuální situace je taková, že zařízení má spoustu dětských nemocí a nebude venku dřív než někdy během letošního roku. A ani tento termín není zdaleka jistý.

Podle ZDNetu se tímhle nápadem nějak inspiroval Microsoft a chce se o něco podobného pokusit v oblasti osobních počítačů. Ale je možné, že Microsoft na tenhle koncept přišel sám od sebe. Nicméně si už tuhle ideu nechal patentovat a o co jde je zhruba vidět na dvou ilustracích k tomuto textu (víc jsem jich zatím bohužel nesehnal).


Microsoft - modulární PC - obrázek 1
Zdroj: Microsoft Technology Licensing


Za konceptem je prý několik lidí z hvězdného týmu vytvářejícího zařízení z rodiny Surface, které vede Panos Panay. Přesněji řečeno ZDNet uvádí jméno Tima Escolina, senior designéra z týmu Surface. Když se podíváte na druhý obrázek, tak jednotlivé moduly mají tvar uzavřených krabic, které se prý k sobě připojují buď magneticky, nebo nějak mechanicky. A já předpokládám, že někde musí být navíc interface pro nějakou systémovou (páteřní) sběrnici.

Tolik poměrně strohá fakta a teď se pokusím na jejich základě o stručný komentář. Pokud chcete hned zpočátku namítnout, že současná desktopová PC jsou modulární až dost a plně vám vyhovují, tak prosím zvažte, že modulární PC podle Microsoftu by sestavil i běžný laický uživatel, což se o klasickém PC tak docela říci nedá. Právě tohle může silně mluvit ve prospěch zatím teoretického zařízení z Redmondu.

Samozřejmě by taková koncepce konkurovala klasickým PC a je ve hvězdách, která platforma by převážila. Také je možná smírná koexistence obou platforem. Ono totiž není úplně jasné, na jaké uživatele Microsoft míří. Ale podle ZDNetu mají jít připojit i moduly funkčně odpovídající Kinectu a HoloLens. Tedy aspoň to daný patent nepřímo naznačuje. Takže Microsoft může mířit dokonce i na hráče a profesionály.


Microsoft - modulární PC - obrázek 2
Zdroj: Microsoft Technology Licensing


Také mi není jasné, jak by se takové zařízení vyrovnávalo s nutnými novými generacemi potřebných sběrnic a rozhraní, ale to se dá řešit marketingově vydáváním různých generací, jako to Microsoft celkem úspěšně dělá se svou konzolí Xbox. A právě Xbox a také zařízení rodiny Surface ukazují, že Microsoft dokáže kvalitní počítače různých vyrábět i ve větších sériích a dokáže k nim přitáhnout pozornost uživatelů.

Co mi ovšem vrtá nejvíc hlavou, je motivace Microsoftu. První možnost je řekněme defenzivní – může jít jen o patent pro jistotu, protože právě desktop (respektive desktopový OS) je hlavní dojnou krávou redmondské společnosti. A možná se Microsoft bojí, aby někdo jiný nepostavil takové zařízení třeba s Androidem. To by měl Microsoft velký problém.

Druhá možnost je naopak ofenzivní. Možná se Microsoftu zalíbilo být jako Apple a vyrábět vlastní hardware i software (právě Apple ovšem moc modulární není). To by ale musel počítat s odvetnou reakcí výrobců hardwaru. Třeba nakonec svůj koncept vypustí volně do světa, jako to kdysi udělala Velká modrá. Takže by vzniklo něco, jako bylo svého času IBM PC kompatibilní.

Každopádně doufám, že se máme na co těšit.

Zdroj: ZDNet
reklama