reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chia se začala obchodovat, začala na 1600 USD

4.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Chia se začala obchodovat, začala na 1600 USD
Kryptoměna Chia založená na ukládání souborů s hashi a jednoduše řečeno na kapacitě se začala obchodovat. Její hodnota byla zprvu necelých 1600 USD, přičemž od té doby postupně klesla, ale to se dalo očekávat.
Chia (XCH) tak na trhu není ani den, takže je velice předčasné mluvit o tom, zda si bude alespoň držet svou výchozí hodnotu. Jak můžeme vidět z dosavadního průběhu, nedlouho po vstupu na měnovou burzu se vyšplhala ještě výš, přičemž podrobné údaje na CoinMarketCap mluví až o 1935 dolarech (24h High a zároveň ATH - dosud nejvyšší hodnota).
 
 
Brzy poté ale začala hodnota prudce klesat a nyní se již pohybuje pod 700 dolary. Lze si totiž představit, že mnozí šťastlivci z řad běžných uživatelů, kterým se povedlo s domácí výbavou získat pár Chia, svůj úlovek za cenu kolem 1500 USD velice ochotně nabídli a cena reagovala. Uvidíme ale, jaký bude další vývoj. 
 
Pokud jde o ceny vysokokapacitních pevných disků, o které mají farmáři Chia zvláště v Asii velký zájem, pak v jejich případě už můžeme vidět jasný růst cen. Například Seagate Exos X18 18TB zdražil o cca 4 tisíce korun, WD Gold WD181KRYZ také náhle zdražil o přibližně stejnou sumu, přičemž takový WD Ultrastar DC HC550 18TB jsme mohli ještě v březnu pořídit i za deset tisíc korun, zatímco dnes už je to o sedm víc. 
 
Ceny vysokokapacitních disků tak jdou nahoru, a to evidentně právě kvůli těžařům, kteří se přeorientovali i na farmaření Chia. Pokud ale máme zájem spíše o SSD, pak v jejich případě se zatím se zvyšováním cen nepotýkáme, pokud tedy jde o běžné spotřebitelské modely, o něž ostatně farmáři nemají velký zájem, neboť potřebují spíše podnikovou třídu SSD, které více vydrží.  


reklama