reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky pod notebooky: přehled výrobců a modelů

3.2.2009, Michal Koláček, článek
Chladicí podložky pod notebooky: přehled výrobců a modelů
Zatímco jiné oblasti výpočetní techniky jdou stále kupředu, u chladicích podložek pod notebooky vývoj trochu stagnuje. Nové produkty se objevují jen sporadicky a výrobci se zaměřují na jiná odvětví. Přinášíme vám jejich přehled společně s vybranými modely.
Chladicím podložkám pod notebooky jsme se na svethardware.cz podrobně věnovali v polovině roku 2007. Přinesli jsme vám srovnávací test, kde jste se mohli v jeho 1. části seznámit s podrobným popisem konstrukce a zpracování včetně fotopřílohy, v 2. části jsme zjišťovali efektivitu chlazení a jejich použitelnost v praxi.

Problematice jednotlivých řešení (aktivní/neaktivní provedení) jsme se věnovali v úvodu tematické přílohy "Doplňky dělají počítač". Uvedení veškerých novinek a jejich specifikace můžete sledovat v sekci s aktualitami.

Dnes se v teoretickém přehledu podíváme na výčet známých výrobců těchto produktů a uvedeme si vybrané modely. Drtivou většinu produkce zajišťuje 11 světových značek (Akasa, Antec, Cooler Master, Gigabyte, Lian Li, Nexus, Primecooler, Revoltec, Thermaltake, Titan Technology a Zalman). My se zaměříme jen na tučně zvýrazněné, protože u ostatních není nabídka tak bohatá. Na webových stránkách společností Lian Li, Nexus a Primecooler se s novými podložkami bohužel nesetkáte.


Začínáme společností Akasa a modelem AK-NBC-07. Jeho průměrná pořizovací cena se pohybuje kolem hranice 580 Kč. Spadá do kategorie ORION a materiálem je kartáčovaný hliník s plastovou strukturou. Díky dvěma tichým ventilátorům, které efektivně ochlazují základnu vašeho laptopu, se dá označit za aktivní prvek. Počítejte tedy s mírnými energetickými nároky a s případnou hlučností.

Celkové rozměry chladicí podložky jsou 350 × 284 × 45.2 mm (šířka × výška × tloušťka), samotného ventilátoru pak 70 × 70 × 15 mm. Ten je charakterizován hodnotou statického tlaku (0,175 mm H2O) a rychlostí otáčení (1 200 RPM). Důležitým údajem z hlediska mobility je samozřejmě hmotnost, jež činí 850 g. Primárně je určena pro notebooky s úhlopříčkou obrazu 15,4", ale zchladí i menší úhlopříčky.

K dobrému komfortu a stabilitě slouží měkká opěrka zápěstí a šestice gumových podložek rovnoměrně rozmístěných na horní části. Prostřední oblast vyplňuje poměrně velká mřížka zajišťující dobré proudění vzduchu. Výhodou je 6cm propojovací USB kabel (napájení zařízení), tlačítko ON/OFF ovládající činnost větráčků a dvojice vysokorychlostních portů. Použití je vhodné na rovné ploše vašeho stolu. Při práci počítejte s mírným sklonem blížícím se sklonu běžné klávesnice (AK-NBC-07 je nakloněná).


- Akasa AK-NBC-07 -

Přistupujeme k další aktivní podložce AK-NBC-08BK s nízkou cenou kolem 550 Kč. Rozptýlení přebytečného tepla zajišťuje černá hliníková maska společně s dvojicí tichých ventilátorů. Sám výrobce ji přiřadil označení Libra - představuje odlišnou konstrukci sání s bočními úchyty pro snadnou manipulaci.

Její rozměry a hmotnost jsou dány hodnotami 334 × 275 × 36 mm respektive 720 g. Údaje týkající se větráčku popisují čísla 1 500 RPM (rychlost otáčení) a 0,81 mm H2O (statický tlak na jednotku vodního sloupce). Celková hlučnost je dle specifikace 19,2 dB. Na svých "bedrech" uchladí notebooky s velikostí 15,4" a menší.


- Akasa AK-NBC-08BK -

Z obrázku je patrné hrubé žebrování v horní části, sedm gumových podložek pro dobrou stabilizaci vašeho přístroje a mírný sklon podložky. I v tomto případě musíte počítat s většími nároky na energii vaší baterie a zvýšenou hlučnost. K dostání je eloxovaná černá konstrukce nebo kartáčovaný hliník.

Hodí se opět na rovný povrch, uživatel může využívat jednoho USB portu a propojovacího 6cm kablíku. K dispozici je i přepínač ON/OFF. Výřezy po stranách zajistí perfektní uchopení a tím i mobilitu celého kompletu.


Antec a jeho nabídka tohoto druhu zboží je dost malá. V minulém měsíci jsme přinesli Test herních notebooků, a tak se teď můžete poohlédnout po vhodné chladicí podložce. V nedávné aktualitě jsme informovali o vypuštění nového produktu Notebook Cooler 200.

Do českých obchodů bohužel ještě nedorazil, ale už nyní se na něj můžete těšit. Předpokládaná částka by neměla přesahovat 1 900 Kč. Prozradíme, že v zahraniční recenzi dopadl velmi dobře (efektivní chlazení, nízká hlučnost i při vysokých otáčkách, úsporné energetické nároky, výborná ergonomie). Je určen především pro herní a multimediální stroje. Unikátní konstrukce dovoluje jeho snadný provoz na rovné desce i ve vašem klíně.


- Antec Notebook Cooler 200 -

200mm větráček se dokáže točit rychlostí až 600 RPM (0,55 mm H2O), k provozu není potřeba žádný externí zdroj - postačí napevno umístěný USB kabel ve spodní části. Rozměry a hmotnost jsou dle uveřejnění 330 × 284 × 22 mm respektive 700 g. Maximální hlučnost činí 27,1 dB a odpovídá výše zmiňovaným otáčkám.

Informace ohledně použitého materiálu se nám nepodařilo dohledat. Z obrázku je ale patrné, že přenosné zařízení bude "sedět" na čtyřech průhledných ploškách. Boční madla zajišťují bezproblémové přenášení. Vespod je samozřejmě dvojice tlačítek na možné vypnutí modrých LED diod a na korekci otáček. Jediným neduhem je absence USB hubu.


V nabídce Cooler Masteru je 8 statečných a my jsme pro vás vybrali 3 kandidáty. Začněme u NotePal Infinite s označením R9-NBC-BWCA-GP a cenou 750 Kč. Přívod vzduchu je vyřešen na zadní straně tak, aby bylo možné podložku používat prakticky kdekoliv (rovná deska, měkká pohovka či hrubý povrch postele).

Základním materiálem je hliník s děrovaným vzorem a plastovými částmi. Jedná se opět o aktivní zařízení s jedním ventilátorem umístěným v horní části uprostřed (samozřejmě zespod). Systém průduchů s vývody na zadním panelu zabezpečuje efektivní chlazení.


- Cooler Master NotePal Infinity -

Celkové rozměry činí 380 × 300 ×10/50 mm, hmotnost je standardních 700 g. Pokud jde o větráček, nabízí tři stupně provozu (High/Middle/Low), ale konkrétní čísla nejsou k dispozici. Jeho rozměry jsou 90 × 90 × 25 mm a může se pochlubit životností 50 000 hodin (např. Antec Notebook Cooler 200). Zařízení pojme laptopy do velikosti 17", přičemž spodní hranice začíná na 12".

Na obrázku jsou vidět 4 gumové plošky pro fixaci vašeho přístroje a mírný sklon celého kompletu. S aktivním chlazením je spojena hlučnost až 20,5 dB. Dále můžete počítat i s větší zátěží vašeho akumulátoru. Podložka se ideálně hodí na rovný pracovní stůl, nabízí dvojici USB portů, LED indikaci zapnutí, tlačítko POWER a regulaci otáček.

Dalším v řadě je NotePal S (R9-NBS-PDAS-GP), jenž se dá pořídit za 750 Kč. Jedná se o pasivní podložku se zajímavou ergonomií a jednoduchým designem. Použitým materiálem je hliníková konstrukce s relativně širokým žebrováním v horní části. Chladicí účinky jsou dle internetových recenzí velmi dobré.

Hodí se pro notebooky s velikostí displeje 12-16", ale pojme i 17" modely. Jistě vás zajímají rozměry 320 × 300 mm a hmotnost kolem 1 kg. Zde se nesetkáváme s žádným ventilátorem, a tak je výhodou nulová hlučnost a spotřeba elektrické energie.


- Cooler Master NotePal S -

Ke stabilitě vašeho zařízení přispívají dvě gumové podložky společně se spodní lištou. Ta bohužel zamezuje přístupu ke konektorům na čelní straně laptopu. Je také otázkou, jaká bude díky hornímu ohybu stabilita větších notebooků. Podstavec je nastavitelný v šesti krocích (20°-38°) a může se při největším naklopení počítače lehce prohýbat.

Použití se doporučuje pouze na rovné desce stolu. Položení na klín není pohodlné. Díky sklonu podložky se často doporučuje zakoupení externí klávesnice - v delším časovém horizontu vás může začít bolet zápěstí. Tento produkt nemá žádný USB hub, k dostání je v černé a stříbrné barvě.

Poslední zastávkou je NotePal (R9-NBC-ADAK) za 880 Kč. Nenáročný design, ladné tvary celohliníkové konstrukce a výkonné aktivní chlazení - tak by mohla znít charakteristika této podložky. Písmeno "K" kódového značení výše určuje černé provedení. K dostání je také "S" jako stříbrná barva.

Specifikace výrobce uvádí rozměry 320 × 300 × 42 mm a hmotnost do 1 kg. Vhodné použití je pro notebooky s 15 palcovým panelem a menším. V horní části jsou pod mřížkou ukryty dva ventilátory (70 × 70 × 15 mm) s rychlostí otáčení 1 500 RPM a průtokem vzduchu 10,5 CFM (Cubic feet per minute nebo-li kubická stopa za minutu). Celková hlučnost nepřesahuje 21 dB.


- Cooler Master NotePal -

Dále na tomto modelu najdete USB hub (dvě zdířky) a tlačítko ON/OFF. Napájení je realizováno přes USB port. Z obrázku to není příliš patrné, ale i NotePal vykazuje mírný náklon. Nejsou také vidět žádné fixační prvky. Z toho vyvstává otázka, jak bude notebook na podložce sedět? Ideální plochou je rovná deska.


Vypadá to jako roleta, ale na oknech ji neuvidíte. Gigabyte před časem uvedl na trh netradiční chladicí podložku s názvem Roll Pad GH-GB15A1-NPB (< 950 Kč). Tvoří ji hliníkové příčky (kartáčová úprava) s fixními rozestupy spojené pružnými gumovými pásky. Jejich uchycení není nijak pevné a může se stát, že se z něj při manipulaci uvolní.


- Gigabyte Roll Pad GH-GB15A1-NPB -

Jde o pasivní prvek s nulovou hlučností a spotřebou. Samotná podložka váží pouze 470 g a má rozměry 343 × 303 × 7,5 mm. To postačuje pro notebooky s displejem 14-15". Koupit lze i menší variantu. Lze ji srolovat a přenášet např. v tašce či batohu - je velmi skladná a mobilní. Se stabilitou by na rovném povrchu problém být neměl. Odvod tepla je rozveden i na spodní část, a tak se použití v klíně respektive na nohou moc nedoporučuje. V celém balení je i praktické pouzdro.


Podložky značky Revoltec patří mezi ty známé a na svethardware.cz jste se mohli setkat s modely RNC-1000 a RNC-2000. My vám přinášíme pohled na další sesterský (bratrský) produkt RNC-3000 s průměrnou pořizovací cenou 1 300 Kč. Konstrukce je vyrobena z hliníku (kartáčová úprava) a důraz byl kladen na nízkou hmotnost a výjimečný design. Velká plocha v sobě ukrývá trojici ventilátorů, to ukazuje na dobrou účinnost chlazení.

S rozměry 400 × 300 × 35 mm a hmotností 1 380 g působí trochu robustněji. Vzhledově to však vyvažuje tenký profil. Větráčky jsou charakterizovány čísly 80 × 80 × 15 mm (rozměry), 1 500 RPM (rychlost otáčení) a 14,84 CFM (průtok vzduchu). Hlučnost se pohybuje na velmi nízké úrovni, a to < 13,8 dB. Jejich umístění je řešeno ve dvou směrech (sací nebo výfukové).


- Revoltec RNC-3000 -

Kovová plocha se síťovými otvory pojme notebooky od 15,4" do 17". Potencionální uživatel musí počítat s mírnými energetickými nároky (3x 0,6 W). Sklon podložky není z obrázku ani z datasheetu rozeznatelný. Pro zajištění mobility je k dispozici prodlužovací USB kabeláž ve stylovém vysunovacím zásobníku (pravá strana). Nalevo najdete prostor pro volitelné příslušenství (USB IN/OUT) a tlačítko ON/OFF. Použití se doporučuje zejména na rovném povrchu.


Společnost Thermaltake má svým zákazníkům co nabídnout. Široké množství produktů zdobí i řada "novinek". Začínáme u podložky T3000 (R14AN01) s cenou kolem 830 Kč. Designem velmi jednoduchý model pasivního charakteru. Výhodou je samozřejmě nulová hlučnost, energetická náročnost a ultra tenké provedení.


- Thermaltake T3000 -

Na hliníkové ploše 320 × 260 mm se pohodlně vměstnají 12-15" notebooky, její profil je pouhých 6 mm a hmotnost činí 866 g. Hlavní doménou je čtveřice heatpipes (3+1), které zajišťují chlazení. Na spodní straně jsou vyvedena žebra k rozptýlení tepla. Gumová podložka na spodní straně zajišťuje stabilní polohu na desce stolu. Tento kousek nenabízí žádný sklon, plocha je rovná bez protiskluzových prvků.

Pokračujeme aktivním provedením T2000 s označením R14PF03 (620 Kč). Vyznačuje se plastovým provedením s nízkou vahou, tichými ventilátory, stylovým designem a všudypřítomným žebrováním. Informace ve specifikaci jsou od výrobce zcela nedostatečné a některé zcela chybí.

Na ploše 330 × 186 mm můžete umístit notebooky s úhlopříčkou 12-15". Maximální tloušťka činí 43,5 mm. Jak jsme zmiňovali výše, hmotnost je velmi nízká (492 g). Průduchy jsou vyvedeny jak vepředu, tak po bocích. Vespod jsou dva síťové otvory pro 70mm ventilátory.


- Thermaltake T2000 -

Výrobce u nich udává pouze rychlost otáčení 1 200 RPM (± 200 otáček). Celková hlučnost nepřesahuje 18 dB. Celou konstrukci tvoří plastové černo červené plastové díly. Podložka vykazuje určitý fixní sklon a k dobré stabilitě na kluzkém povrchu slouží gumové nožičky. Napájení je řešeno přes DC Jack Port nebo-li z USB. Tím se eliminuje, stejně jako u řady dalších, přítomnost neskladného napájecího adaptéru.

Posledním účinkujícím značky Thermaltake je T1000 (R14PF01), jenž pořídíte za 700 Kč. Materiálem je opět plast a jedná se o aktivní prvek s ventilátorem. Z obrázku je patrné postranní a horní žebrování a také černé lesklé provedení. Specifikace u výrobce je znovu na mizivé úrovni.

Celkové rozměry činí 330 × 310 × 25 mm a podložka pojme až 15" notebooky. Hmotnost zařízení je 600 g. Přívod vzduchu je řešen ze zadu a z boku, přičemž laptop je ochlazován středovým 120mm větráčkem. Ten se otáčí rychlostí 800 RPM a celková hlučnost je velmi přijatelná (16 dB).


- Thermaltake T1000 -

Výhodou je USB hub a nastavitelné nožičky na spodní straně (přítomné jsou i gumové podložky). V dodávce je propojovací USB kabeláž, díky které je zajištěno napájení. Pro vaše pohodlí můžete využívat tlačítko ON/OFF. Podložka nabízí malý náklon, jenž lze měnit zmíněnými skládacími nožkami.


Při pohledu na web a příslušnou sekci společnosti Titan Technology naleznete dostatek produktů pro váš výběr. Problémem je, že ty nové nejsou dostupné v české obchodní síti. I z toho důvodu se blíže podíváme na model TTC-G3TZ, jenž se dá pořídit za 570 Kč.

Na první pohled vás ohromí moderní design s dvojicí aktivních prvků, lehká a kvalitně zpracovaná hliníková konstrukce. Po stranách se nesetkáte s žádným omezením (lišty, záhyby atp.), a to dovoluje použít notebook "libovolné" velikosti (optimálně 15"). 324,5 × 264 × 27 mm jsou fyzické rozměry podložky, 70 × 70 × 15 mm pak větráčku. Celková hmotnost není uvedena.


- Titan TTC-G3TZ -

Specifikace dále uvádí spotřebu 0,6 W a napájení je řešeno přes USB port. Rychlost otáček ventilátoru činí 1 500 RPM. 12,5 CFM je hodnota průchodu vzduchu. Hlučnost je výborná a nepřesahuje 17 dB. Pokud nebudete spokojeni s efektivitou chlazení, tak můžete aktivní prvky vyměnit za vlastní. V základu je vše řešeno nasáváním vzduchu skrz síťované otvory. Po stranách v dolní části se pak ohřátý vzduch rozptýlí.

Nalevo je přepínač pro zapnutí/vypnutí chladicích prvků a zdířka na napájení. Podložku je vhodné používat zejména na pevném a rovném povrchu. Pokud není potencionální notebook vybaven na spodní straně gumovými podložkami, zcela jistě nebude na podložce dobře fixován.


Chcete osvědčenou kvalitu a záruku vynikajících chladicích účinků? Zvolte výrobce Zalman a podložku pod notebook ZM-NC1000 nebo ZM-NC2000 (1 350 Kč). Na druhou jmenovanou se dnes podíváme a povíme si hlavní rozdíly oproti NC1000. Je vyrobena z hliníku, přičemž některé části jsou plastové povahy. Zpracování je na vysoké úrovni, hrany dobře opracované a celý design působí velmi dobře. Ač to není zřejmé z obrázku, jedná se o aktivní zařízení.

Prvním rozdílem jsou rozměry (318 × 400 × 42,5 mm) a hmotnost (1 460 g). Je tedy větší, těžší a pojme notebooky i nad 15" (NC1000 je určena pro zařízení < 15"). Co se týká výbavy ventilátorů, žádná změna se nekoná. K dispozici je dvojice regulovatelných větráčků (1 100-1 500 RPM), celková hlučnost se pohybuje v rozmezí 18-25,5 dB.


- Zalman ZM-NC2000 -

Díky aktivnímu způsobu chlazení musíte počítat se zvýšenou spotřebou elektrické energie. Skoro celou vrchní část pokrývá mřížka s kulatými otvory, v horní oblasti jsou dvě gumové podložky, dole pak celý proužek. S fixací laptopu by tedy neměl být problém. Efektivita chlazení spočívá v přívodu okolního vzduchu ze stran (bočních a horní) a foukání skrze žebrování.

Namísto dvou USB portů napravo (NC1000) má tento kousek po jednom na každé straně. Dále se setkáte s modrou diodou, napájením pomocí USB kabelu, tlačítkem ON/OFF a kolečkem pro regulaci otáček. Mírně nakloněná NC2000 je k dostání v barevné kombinaci stříbrné a černé barvy. Použití je vhodné na rovné desce.
reklama