reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome 84 vychází se zpožděním. Blokuje otravné žádosti o notifikace

15.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Chrome 84 vychází se zpožděním. Blokuje otravné žádosti o notifikace
Google posunul nejnovější verzi Chromu na číslo 84. Stalo se tak se zpožděním kvůli koronavirové krizi. Aktualizace přináší blokování vtíravých žádostí o notifikace a jiné novinky, které ocení hlavně vývojáři.
Google tento týden vydal Chrome 84 pro Windows, Mac, Linux, Android a iOS. Stalo se tak později, než počítal původní plán. Důvodem byla omezení vyplývající z koronavirové krize, kvůli kterým Google nejprve zcela pozastavil velké aktualizace pro Chrome a později změnil jejich harmonogram. Pro uživatele to ovšem stejně neznamená žádný zásadní problém, neboť novinek upravujících uživatelské rozhraní a viditelné funkce v Chromu 84 mnoho nenajdeme, naopak naprostá většina z nich tentokrát cílí na vývojáře. Pojďme si tedy shrnout to nejpodstatnější, co aktualizace přináší.
 
 
Chrome, podobně jako Firefox, konečně bojuje s otravnými žádostmi o zasílání notifikací. Některé stránky se totiž rozhodly tuto funkci zneužívat a obtěžovat návštěvníka opakovanými žádostmi o aktivaci, nebo dokonce podmiňují zobrazení obsahu přihlášením k odběru notifikací. Pokud prohlížeč detekuje takovou nekalou praktiku, v pravém rohu adresního řádku se ukáže ikona přeškrtnutého zvonku. Po rozkliknutí se zobrazí možnost pokračovat v blokování nebo povolit notifikace s upozorněním, že daný web se nejspíš snaží uživatele oklamat.
 
 
Od května 2016 se mohou webové stránky díky atributu SameSite rozhodnout, zda chtějí zamezit používání souborů cookies třetími stranami. Pro omezení sledování a zvýšení soukromí uživatelů začal Chrome od verze 80 vyžadovat, aby stránky výslovně uváděly, že nechtějí používat atribut SameSite, v opačném případě by byly cookies omezeny pouze pro daný web. Kvůli pandemii onemocnění COVID-19 nakonec Google tento krok pozastavil, aby ve složité době zabránil problémům např. při nákupech v internetových obchodech. Nakonec tedy k této změně dochází až od verze 84.
 
Pokud rozšíření v prohlížeči změní domovskou stránku, Chrome bude nejprve vyžadovat potvrzení této změny po uživateli. V případě překliknutí bude k dispozici možnost vrátit nastavení zpět. Verze 84 také podnikne další krok ke snížení nároků na procesor a spotřebu energie. Jedná se o rozšíření dříve implementované funkce zmrazení neaktivních karet. Nově prohlížeč detekuje i případy, kdy je stránka překrytá jiným oknem a bude ji tedy považovat za neaktivní. Toto se netýká webů přehrávajících hudbu nebo video. Novinka je zatím dostupná pro první uživatele a širšího rozšíření by se měla dočkat ve verzi 85.
 
 
Mezi další novinky v Chromu 84 patří mimo jiné:
  • Bezpečnostní upozornění při stahování spustitelných souborů jako EXE nebo APK v systémech macOS, Windows, Linux a Chrome OS. 
  • Web OTP API (dříve SMS Receiver API) pro automatické vložení přijatého kódu v SMS zprávě pro dvoufázové ověření. Uživatel bude muset nejprve povolit každé stránce přístup ke zprávě.
  • Wake Lock API umožní stránkám, aby zamezily zhasnutí displeje.
  • Progresivní webové aplikace nyní mohou vytvářet zástupce aplikací na desktopových i mobilních zařízeních.
  • Konec podpory šifrování TLS 1.0 a TLS 1.1. Uživatelům se místo přístupu na stránku zobrazí chybová obrazovka.
 
 


reklama