reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome nejbezpečnější prohlížeč, IE na posledním místě

22.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Chrome nejbezpečnější prohlížeč, IE na posledním místě
18. a 19. března se uskutečnila hackerská soutěž Pwn2Own ve Vancouveru. Mohli jsme tam vidět souboj o nejbezpečnější webový prohlížeč mezi platformami, jakými jsou Mozilla Firefox, Google Chrome, IE od Microsoftu nebo Safari od Applu.
Na letošní hackerské soutěži Pwn2Own hackeři soutěžili v nalezení bezpečnostních chyb v nejpoužívanějších prohlížečích. Nebyla to ale typická soutěž, protože na prokázání svých dovedností měli pouze 30 minut. Ale za své úsilí byli v případě úspěchu náležitě ohodnoceni.

Firmou, která zastřešovala finanční ocenění, bylo HP, které rozdalo ve dvou dnech soutěže celkem 557 500 dolarů (asi 14 milionů Kč). Z toho byla velká část rozdána první den, kdy se hledaly chyby v IE, ve Firefoxu a dále i v produktech Adobe - Flash a Reader. Druhý den se hledaly chyby v Chromu, Safari a znova ve Firefoxu a v IE.

Nakonec byly nalezeny bezpečnostní chyby ve všech vyhledávačích, dalo by se říct, že všechny webové prohlížeče byly hacknuty. Nejtěžší na prolomení byl Chrome, ve kterém byla nalezena pouze jedna bezpečnostní chyba. Na druhém místě skončilo Safari od Applu se dvěma chybami. Dále byly také hledány chyby i v aplikacích třetích stran, takže byly nalezeny tři a tři chyby v produktech Adobe - Flash a Reader. Na třetím místě v prohlížečích se umístila Mozilla Firefox se třemi chybami. A na posledním místě se tradičně umístil Internet Explorer. Také bylo nalezeno pět chyb v samotných Windows.





Největší podíl na výhrách si odnesl Korejec Jung Hoon Lee, který jako jediný prolomil Chrome. Celkem získal 225 000 dolarů (asi 5,6 milionů Kč) a z toho získal 110 000 dolarů (2,75 milionů Kč) za 2 minuty. Ale Chrome nebyl jediný prohlížeč, kde objevil chyby, hacknul i IE a Safari. HP ho dokonce odměnilo i za nalezení bezpečnostní chyby v betaverzi Chromu.

Letošní výsledky se oproti minulým ročníkům moc neměnily, Chrome, který byl postaven s důrazem na bezpečnost, byl vždy na vrcholcích tabulek. Mozilla za poslední roky přepsala spoustu částí svého prohlížeče, ale i přesto to vypadá, že dolaďování ještě chvíli potrvá.

Internet Explorer, který se pravidelně umisťuje na posledním místě, bude konečně nahrazen zcela novým prohlížečem - Spartanem. Ten by s sebou měl přinést i větší bezpečnost a celkově mnohem lepší výsledky. Takže v jeho případě bychom v následujících ročnících mohli očekávat zásadně lepší umístění mezi dalšími prohlížeči.

Odpovědi firem, které stojí za prohlížeči, na sebe nenechaly dlouho čekat, třeba Mozilla už den po soutěži vypustila záplaty pro desktopový Firefox, ale i pro mobilní. Takže se zase můžeme těšit na zlepšení zabezpečení našich počítačů i mobilních telefonů.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama