reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome získává vedení mezi prohlížeči na desktopu

3.5.2016, Michal Hala, aktualita
Chrome získává vedení mezi prohlížeči na desktopu
Pokud máte pocit, že Chrome už nějakou dobu je vedoucím prohlížečem na desktopu, tak tentokrát je to tentýž výsledek, ovšem podle jiného způsobu měření. Podle StatCounteru je totiž vedoucím prohlížečem už dávno, podle Net Applications se jím stal až teď.
Obě metriky se dost liší způsobem měření, proto dávají různé výsledky. StatCounter korunoval prohlížeč Chrome už před čtyřmi lety, Net Applications (resp. NetMarketShare) ho korunoval až teď. Někteří odborníci preferují jeden způsob měření, ostatní ten druhý. Nicméně teď už je Chrome vítězem podle obou metrik, takže jeho primát už nikdo nezpochybňuje a vlastně ani nemůže.

Když se níže podíváte na aktuální graf Společnosti Net Applications za poslední zhruba půlrok, tak je vidět, že poslední měsíce Chrome konstantně posiluje, zatímco Internet Explorer ztrácí v jeho prospěch. Slábne i třetí Firefox, zatímco čtvrté Safari a pátá Opera si drží pozice. Novinka Edge má tak marginální podíl, že je schován v kategorii ostatní.

Tím bych analýzu statistických dat a s ní související téma aktuálního žebříčku prohlížečů uzavřel a dále se budu věnovat situaci na trhu desktopových prohlížečů globálně. No trhu, je to vůbec trh, když jsou všechny prohlížeče zadarmo? Ztráta pozic Internet Exploreru může být dána tím, že jde o slepou větev, která už nic nového nenabízí a už ani nabízet nemůže.


Prohlížeče - desktop - trend - duben 2016
Zdroj: Net Applications


Chrome se naproti tomu vyvíjí docela intenzivně, takže se průběžně zlepšuje. To může být jeden důvod úspěchu. Druhý důvod podle mého názoru tkví v tom, že Google ho propaguje podobně agresivně jako Microsoft svá Windows 10. Když si nedáte pozor, máte ho v počítači a přitom nevíte, jak se tam dostal. Ptal jsem se v okolí a spousta lidí má Chrome a vlastně ani neví proč a jak k němu přišli.

Firefox si drží třetí příčku a představuje osvědčenou volbu těch, kteří nechtějí jak Internet Explorer, tak Chrome. Navíc má bohaté funkce a je oblíbený u těch uživatelů, kteří chtějí silný nástroj. Safari je klasikou na OS X a vlastníci počítačů s nakousnutým jablkem se ho pevně drží. Opera sice už není, co bývala, ale přesto to už dlouho stačí na pátou pozici.

Teď je otázka, co se žebříčkem udělají dva (teoreticky) černí koně. Jednak je tu updatovaný Edge, který v červenci konečně dostane možnost instalace doplňků (rozšíření) a dostane se do počítačů v rámci Anniversary Update Windows 10. Nicméně mi to nedá, abych neoprášil svou starou myšlenku, že Microsoft měl Edge nově uvést až teď, nikoli v té dosavadní značně osekané verzi. Zkazil mu totiž reputaci dřív, než Edge dostal šanci ukázat se v plné síle.

A tím druhým černým koněm je Vivaldi. To je ten prohlížeč, který vyvíjí „odpadlíci“ od nové Opery, kteří se snaží pokračovat v původním kurzu, jaký držela stará verze stejnojmenného prohlížeče. Tedy komfortní prohlížeč pro náročné uživatele. Vivaldi už je pár týdnů v ostré verzi a dospěl již do verze 1.1. Otázka ovšem je, jestli má v konkurenci zavedených a výše popsaných značek šanci prosadit se a uspět.

Jen na okraj – je to teď můj hlavní prohlížeč a jsem s ním nadmíru spokojen.

Zdroj: PC World
reklama