reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se AMD Radeon RX Vega i s konkurencí pro GeForce Now

1.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Chystá se AMD Radeon RX Vega i s konkurencí pro GeForce Now
Zatímco NVIDIA překvapila svou kartou GTX 1080 Ti s téměř plnohodnotným čipem GP102, AMD nám zatím žádný konkrétní hardware nenabídlo a namísto toho se dále věnovalo spíše přípravovaným technologiím. Dozvěděli jsme se však alespoň název.
Nechystá se tak žádný Radeon RX 590 nebo 490, ale prostě Radeon RX Vega po vzoru starých R9 Fury. Je možné, že se tato karta formálně zařadí do rodiny RX 500 a také zatím nevíme, jak budou označeny případné slabší verze karty vybavené čipem Vega, čili zda už půjde třeba o řadové RX 500, nebo to bude opět po vzoru Fury. Každopádně je zřejmé, že označení Vega bude vyhrazeno nejspíše pro karty vybavené paměťmi HBM2.





Kdo však očekával, že AMD už konečně představí něco konkrétního a Raja Koduri nad hlavu najednou zvedne hotovou kartu, bude zklamán stejně jako na začátku tohoto roku v době CES 2017. Nicméně do představení karet s čipy Vega a jejich uvedení na trh zbývají ještě přinejmenším dva měsíce, takže jsme opravdu nemohli očekávat, že AMD už ukáže hotovou produktovou řadu, však by tím i částečně odvedlo pozornost od procesorů Ryzen. Máme tu ale jiné novinky ze světa GPU technologií.





Především to je nový High Bandwidth Cache Controller (HBCC) zařazující se do správy paměti, který má v kompatibilních herních titulech zvýšit výkon v průměru o 50 % a dokonce o 100 % zvýšit minimální snímkovací frekvenci. To bylo již prezentováno na titulu Deus Ex: Mankind Divided, kde byl skutečně vidět rozdíl. Pro výpočetní úlohy tu zase bude nový RPM (Rapid Packed Math), který se však bude moci využít i ve hrách využívajících třeba TressFX pro rendering vlasů. V podstatě jde o využití výpočtů v FP16, což umožní zdvojnásobit výkon (nebo počet vykreslovaných vlasů).





Raja Koduri se také chlubil, že GPU Vega bude velice brzy dostupná pro miliony zákazníků. To ne kvůli nízké ceně a dobře zásobeným obchodům, ale kvůli společnosti Liquid Sky. Ta už obsluhuje 1,5 milionu zákazníků a 15. března spustí nové servery vybavené GPU Vega, které nabídnou podobnou službu jako GeForce Now. Pokud vám je toto všechno cizí, pak vězte, že jde o streamovací službu pro hraní her, která je renderuje na serverových farmách, takže zákazník díky tomu nepotřebuje silný počítač. Postačí i slabé PC s integrovaným GPU, ale zato to chce rychlé internetové připojení s co nejkratším zpožděním mezi námi a daným serverem. Služba Liquid Sky je zatím zdarma a zahrnuje jen reklamy.


Šéf radeonové divize také ohlásil úzkou spolupráci s Bethesdou, aby byly nové technologie co nejrychleji zavedené do praxe a zdůraznil, že půjde opravdu o spolupráci na vysoké úrovni a ne o marketingové hlouposti. Poznali jsme to již v případě Doomu, který na kartách AMD pod Vulkanem pracuje opravdu dobře a v nejbližší době to bude nové survival sci-fi Prey, které přijde v květnu a také bude podporovat Vulkan.

Zdroj: AMD

reklama