reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se Bluetooth 5, už má hotové specifikace

8.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Chystá se Bluetooth 5, už má hotové specifikace
Bluetooth Special Interest Group (SIG) zrovna přijala specifikace pro rozhraní Bluetooth 5, což znamená, že výrobci koncových zařízení již mohou začít tuto technologii do nich bez obav o kompatibilitu implementovat.
Specifikace rozhraní Bluetooth má tedy na starosti Bluetooth Special Interest Group (SIG), podobně jako rozhraní PCI (či PCI Express) spravuje zase PCI-SIG. Do Bluetooth SIG patří především společnosti Ericsson Technology Licensing, Intel, Lenovo, Microsoft, Apple, Nokia, Toshiba či IBM, které se prostřednicvím svých zástupců podílejí na vývoji rozhraní. A co nám pátá verze nabídne?





Slíben je především čtyřnásobný dosah a také dvounásobná datová propustnost, přičemž k zahození není ani vylepšená schopnost spolupracovat s dalšími bezdrátovými technologiemi, ale co to konkrétně znamená, to není ještě jasné.





Nicméně Bluetooth SIG slibuje, že budeme moci novým rozhraním "pokrýt celý dům", takže se budeme moci po něm procházet třeba s bezdrátovými sluchátky, které nebudou ztrácet signál. Zvýšený dosah se také dobře využije u různých zařízení typu IoT, jejichž masivní nástup se neustále očekává.

Co se týče dvojnásobné propustnosti, té má rozhraní dosáhnout při zachování nízké spotřeby a Bluetooth SIG zde mluví o výhodě především pro bezpečnostní systémy nebo zdravotnická zařízení. Zmíněna je ještě osminásobná "broadcast message capacity", kde není zcela jasné, co je tím myšleno. K tomu bylo dodáno, že se díky tomu "redefinuje způsob, jakým jsou zasílány informace" a znamená to posílání bohatějšího obsahu. To nám ale také moc neřekne.

Nakonec se dozvíme, že dle předpokladů ABI Research bude do roku 2021 po celém světě instalováno na 48 miliard zařízení zapojených do Internetu (IoT, počítače, televizory, atd.) a z nich téměř jedna třetina bude mít k dispozici rozhraní Bluetooth. A právě Bluetooth 5 má "vytvořit nové příležitosti i díky jednoduššímu nasazení, nižším cenám a vyšší flexibilitě".

Nás ale spíše zajímá to, kdy se první zařízení s Bluetooth 5 dostanou na trh. Stát se tak má již v únoru příštího roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama