reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se Radeon RX 480, embargo skončí s červnem

30.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Chystá se Radeon RX 480, embargo skončí s červnem
Společnost AMD uspořádala v Macau již dříve ohlášený Polaris Tech Day, na němž se ukázala nová grafická karta Radeon RX 480. Jde o nové označení grafiky, jejíž informační embargo bude zvednuto až na konci června.
Ukázalo se tak, že fámy o nástupu nových Radeonů až v červenci nakonec byly pravdivé, čili AMD uvede na trh svou novou generaci přinejlepším měsíc po NVIDII. Konkrétně bude embargo zrušeno 29. června, a tak lze bohužel očekávat, že na Computexu se dozvíme jen další střípky informací a ještě další měsíc se bude spekulovat.





Novinka je, že AMD se rozhodlo novou kartu pojmenovat Radeon RX 480, čili ne Radeon R9 480, jak bylo očekáváno. Je otázka, co je toho příčinou a zda se AMD prostě nerozhodlo ukázat, že mezi starší a novou generací je rozdíl, který stojí za úpravu dosavadního schematu označování. Pak asi každého napadne i to, že když NVIDIA vysílá na trh nové GeForce 10. generace, tak bude změna číslice v R9 na římskou RX do jisté míry i reakcí ze strany AMD. Pak je tu ale další otázka, a sice zda se vedle RX 480 objeví i RX 480X, nebo jinak označená karta.





AMD Radeon RX 480 byl rovnou ukázán v akci, a to s novým Doomem a se zapnutým FreeSync pod OpenGL. Hra běžela na monitoru v rozlišení 1440p a v obnovovací frekvenci až 144 Hz. Bohužel se nikdo nemohl dozvědět podrobnosti, takže z toho nelze určit, jak je nová karta výkonná. Polaris Tech Day byl totiž uzavřená událost pro novináře a ti museli podepsat dohodu o mlčenlivosti, takže se nejspíše nedozvíme to, co bylo na setkání řečeno. Server PC Gamer ale říká, že Radeon RX 480 má být schopen provozovat Doom v 1440p při alespoň 60 snímcích za sekundu. To by jej řadilo někam mezi R9 390 a R9 Nano a pak tu máme ještě případnou výkonnější verzi RX 480X.

Uvidíme, zda se navzdory NDA nedostanou v nejbližších dnech na svět i nové informace o tom, co bylo k vidění a slyšení v Macau.

Zdroj: wccftech
reklama