reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystané Opterony slibují 32 jader a 8kanálové DDR4

12.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Chystané Opterony slibují 32 jader a 8kanálové DDR4
Počítačový inženýr z CERNu zveřejnil slidy z prezentace, které odhalily zásadní informace o chystaných procesorech AMD Opteron založených na architektuře Zen. Ty mají nabídnout až 32 procesorových jader a 8kanálový přístup k DDR4.
Slidy z prezentace o chystaných procesorech AMD zveřejnil Liviu Vâlsan, rumunský inženýr toho času pracující pro CERN openlab (Platform Competence Centre (PCC)). Tato laboratoř spolupracuje především s Intelem, a tak není divu, že prezentace se věnovala také chystaným procesorům Broadwell-EP a také různým serverovým úložným a paměťovým technologiím.





Obrázek z prezentace tak mluví jasně. Nové serverové procesory s architekturou Zen budou vyráběny 14nm technologií FinFET, obsahovat budou až 32 procesorových jader plus "Symmetrical Multi Threading", což tedy bude spíše Simultaneous multithreading (SMT). Každé jádro tak bude pravděpodobně moci zpracovávat dvě procesová vlákna najednou stejně jako v případě technologie Intel Hyper-threading. A pak tu máme až osmikanálový přístup k pamětem DDR4 a očekávaná podpora rozhraní PCI Expres 3.0. A již dlouho víme, že se od Zenu očekává o 40 procent vyšší výkon při stejném taktu - IPC (Instructions Per Clock).

Aktuální Opterony se od roku 2012 v podstatě nezměnily. Stále jde v případě řady Opteron 6000 o procesory založené na architektuře Piledriver, jež vychází z architektury Bulldozer představené o rok dříve, oproti níž jde jen o mírné vylepšení. AMD tak zamrzlo v době, kdy měl Intel na trhu generaci Sandy Bridge či Ivy Bridge a od té doby své klasické procesory x86 neinovovalo, a to tedy ani serverové. Nyní to tedy chce napravit.




Opteron 6380 se dvěma 8jádrovými čipy Piledriver v jednom pouzdře


Můžeme předpokládat, že jeden samostatný procesor Zen ponese maximálně 8 jader, tedy alespoň v první generaci. Nepůjde ale už o dvoujádrové moduly sdílející FPU a jiné hardwarové prostředky, ale o opravdu samostatná jádra. AMD je bude moci s využitím nového rozhraní umístit do jednoho MCM pouzdra (Multi Chip Module) podobně jako v případě Opteronu 6380 ze série Warsaw, který má čtyřkanálový přístup k pamětem DDR3. Nové Opterony ale můžeme očekávat až někdy v příštím roce, ovšem to nás jako koncové zákazníky nemusí moc trápit, protože jsme dostali prioritu v podobě prvních procesorů Zen série FX, která nahradí dnešní procesory Vishera představené již v roce 2012.

Zdroj: Tweaktown
reklama