reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytrá domácnost za 7000 Kč dle Samsugu

3.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Chytrá domácnost za 7000 Kč dle Samsugu
Chytrá domácnost už dávno není téma, které by se dalo považovat za nové. Výrobci elektroniky nám je slibují už dávno, ale nedá se říci, že by potřebné produkty byly nějak rozšířené. Nyní se o to bude snažit Samsung s jeho SmartThings.
Samozřejmě nepůjde o chytrou domácnost ve stylu sci-fi, v níž s námi bude konverzovat toustovač a domácí robot převlíkne postel. Půjde o různé propojené elektronické produkty, k čemuž Samsung se svými SmartThings využije jeden centrální hub, který je bude obsluhovat. Ten bude také pracovat i v případě výpadku dodávek energie, čili bude mít svou vlastní baterie (4x AA), což je z hlediska zabezpečení velice důležité. Však častý krok zlodějů je vyhození pojistek.





Koncept firmy Samsung je tedy jednoduchý. K centrálnímu hubu se budou bezdrátově napojovat různá zařízení, která mohou jednak sloužit jako detektory, potom pro ovládání jiných spotřebičů nebo zcela samostatně. Detektor třeba zjistí, že někdo přišel domů a na základě toho může hub na dálku zapnout různé spotřebiče. Počítá se také s chytrými žárovkami a vůbec systémy osvětlení.

Způsob použití pak už bude záviset pouze na uživateli, který může použít různé detektory pohybu, světla, kouře nebo i vlhkosti. Ten může být využit v případě záplav k vypnutí celého napájení v domácnosti. Spotřebiče pak budeme moci ovládat na dálku s pomocí mobilního telefonu, takže si můžeme třeba krátce před příjezdem předehřát troubu, zapnout kávovar, apod. Je jasné, že řada těchto věcí si vyžádá velké zásahy do zařízení domácnosti a v ideálním případě by se s takovým systémem mělo počítat už při stavbě domu či rekonstrukci, ale bezdrátové rozhraní je jistým usnadněním. Samsung pro komunikaci využívá protokoly ZigBee, Z-Wave, IP a rozhraní s dosahem 15 až 40 metrů (záleží na prostředí).

Co nás má tedy přinutit k tomu, abychom o takové výbavě domácnosti vůbec uvažovali? Jde především o cenu, kterou Samsung nasadil relativně nízko, tedy vzhledem k cenám jiných řešení. Základní verzi SmartThings s hubem pořídíme za cenu přes 7000 Kč a dostaneme k tomu ještě detektor pohybu, detektor otevřených/zavřených dveří, detektor zjišťující přítomnost majitele a ovladatelnou zásuvku. Hub můžeme ale pořídit i samotný za nižší částku (99 USD) stejně jako samostatné senzory a další zařízení pro tento systém, jejichž nabídka se má dále rozšiřovat. Důležité také je, že Samsung spolupracuje i s ostatními výrobci, kteří pro tento systém produkují kompatibilní produkty. Jde třeba o Osram či Cree a jejich žárovky, zvukové systémy od Bose, elektronické zámky Schlage, termostaty Honeywell a Ecobee či IP kamery D-Link. Těchto produktů tak již je několik desítek.

Zdroj: TZ Samsung
reklama