reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytré LED žárovky: Samsung a LG útočí

31.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Chytré LED žárovky: Samsung a LG útočí
V době chytrých televizorů, telefonů, ledniček, praček a dalších spotřebičů není divu, že "chytré" mohou být i žárovky. O jejich rozšíření se mají zasloužit také firmy Philips, LG a Samsung, které už začaly v soubojích přiostřovat.
Žárovka s Wi-Fi rozhraním není zrovna horkou novinkou, ovšem jde spíše o to, kterým firmám se podaří oslovit širokou veřejnost a začít je prodávat ve velkém. Nyní se o to snaží také firmy LG a Samsung, které útočí na Philips a jeho Hue a také další výrobce, jako je Lumen nebo Belkin. Firmy LG a Samsung jsou na tomto trhu nové, i když obě mají své zkušenosti se systémy pro chytré zařízení domácností.





Philips nabízí svůj systém chytrého osvětlení Hue již od roku 2012 a momentálně má na trhu třeba celý balíček skládající se ze třech 8,5W LED žárovek a můstku pro připojení k Wi-Fi routeru. Tento balíček přijde na 199 USD. Ve výsledku pak můžeme žárovky na dálku ovládat pomocí aplikace pro iOS či Android, přičemž dodávaný můstek může najednou ovládat až 50 takových žárovek. Žárovky přitom nemůžeme pouze vypnout či zapnout, ale také nastavit jejich výkon a dokonce i barvu. Pak už je jen krůček k tomu, abychom mohli žárovky naprogramovat a vytvořit si doma třeba celou LED diskotéku.

V květnu minulého roku dostal systém Hue také zcela nové funkce. Umí změnit barvu osvětlení, když venku prší, nebo blikat, když máte v telefonu nevyřízenou zprávu. Stejně tak systém dokáže po vašem odchodu všechny žárovky vypnout a zase je zapnout po vašem návratu, což tedy lze i programovat.





A co si tedy pro nás nově připravilo LG a Samsung? V případě LG jde o žárovky Smart Lamp, což jsou 10W LED modely, pro něž je připravena aplikace pro operační systémy iOS a Android. Žárovky se s cílovým zařízením spojí přímo přes Bluetooth nebo také přes Wi-Fi, k čemuž nepotřebují můstek jako Hue. Pak ale vyvstává otázka, kolik takových žárovek můžeme na domácí router připojit, o čemž LG nijak nemluví. Namísto toho se dozvíme o několika režimech, jako je Security mode, v němž se žárovky náhodně zapínají, aby světlo odradilo případné zloděje a pak tu je také Party mode, v němž žárovky poblikávají v rytmu hudby přehrávané z telefonu či tabletu (pouze Android). Smart Lamp se nejdříve objeví v Koreji s cenou v přepočtu 640 Kč a zatím není jasné, kdy a zda přijde na trh také v jiných zemích. Jejich udávaná životnost odpovídá ostatním modelům, čili jde o 15000 hodin.

Samsung odhalil svůj model Smart Bulb teprve v minulém týdnu a dle doposud zveřejněných detailů půjde o celkem jednoduché produkty bez různých speciálních funkcí. K dispozici budou ve verzích se spotřebou 10, 18,3 a 26,7 W, což je tedy na jednu LED žárovku celkem dost. Ovládat je budeme moci pomocí Wi-Fi a aplikace pro mobilní zařízení, a to v počtu až 64 žárovek najednou. Především pro firmy pak budou k dispozici žárovky s integrovaným ZigBee, které umožní je ovládat z jednoho centrálního systému.

Philips také vydal novou tiskovou zprávu, dle níž přijde také s jednoduššími modely, což budou žárovky Lux. Ty budou mít pouze jednu, a to bílou barvu, díky čemuž nebudou v podobě jednoho kusu stát 60 USD, ale 39 USD. Ukáže se také speciální dotykový ovladač Hue Tap určený přímo pro systém Hue. Samsung a LG tedy mají co dohánět, i když se nezdá, že by tyto produkty byly tak technologicky náročné, aby náskok nedokázaly zakrátko stáhnout.

Vypadá to tedy, že nebude trvat dlouho a trh zaplaví nabídka různých chytrých systémů pro osvětelní domácnosti. Již dnes jsou takové k dispozici, ale ty jsou často vázány na vlastní ovladač, z čehož kouká omezená funkčnost. Namísto toho žárovky s příslušnou konektivitou, díky níž je můžeme ovládat z počítače, tabletu nebo telefonu, jsou daleko zajímavějšími produkty a takové se na našem trhu ještě moc nevyskytují. Ale není divu, když klasické LED žárovky se často dají koupit i za sto korun, zatímco cena těch chytrých se pohybuje spíše kolem tisícikoruny.

Zdroj: The Verge
reklama