reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytrý inhalátor vyrobený technologií 3D tisku pomůže doktorům i pacientům

15.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Chytrý inhalátor vyrobený technologií 3D tisku pomůže doktorům i pacientům
Technologie 3D tisku se v současnosti začíná rozmáhat. Díky ní také mohla společnost Kappa Santé vyrobit prototyp svého speciálního inhalátoru, který bude možné pomocí Bluetooth propojit s chytrým telefonem.
Když se řekne 3D tisk, mnozí z vás si jistě představí maximálně plastové figurky, které se dají touto technologií vyrobit. Využití je však mnohem větší. V současné době má tato technologie obrovský potenciál v mnoha různých odvětvích a pomalu se začíná rozvíjet. Výhoda nastává v případě, když je potřeba vyrobit jedinečnou součástku nebo produkt a není tedy možné použít klasickou sériovou výrobu. Technologie 3D tisku se tak začíná rozvíjet i v medicínských oblastech.

Pomalu nastává jaro a s ním přichází i všemožné pyly nebo jednoduše znečištění vzduchu. To je pro alergiky a astmatiky špatná zpráva. Se zajímavým řešením přichází francouzský startup společnosti Kappa Santé, jež se specializuje na navrhování nových přístrojů, které pomohou lékařům a vědcům s identifikováním rizikových faktorů, účinků léků a s pomocí toho umožní následně zavést potřebná preventivní opatření.

Společnost přišla se zařízením, jež nese název Connect’inh. Jedná se o chytrý inhalátor s Bluetooth připojením a k jeho výrobě byla použita právě technologie 3D tisku. Prototyp inhalátoru Connect’inh byl vyroben společností Aptatio, která se na oblast 3D tisku specializuje. Použity byly jak pevné, tak i flexibilní materiály.





Inhalátor Connect’inh sbírá informace přímo od pacienta a pak i s pomocí dalších přístupných dat zmapuje nebezpečně "zamořené" oblasti. Díky zabudované GPS, malé paměťové kartě a Bluetooth konektivitě přístroj vše zaznamená, kdykoliv jej pacient použije. Sesbírá informace, jako je poloha, datum nebo čas. Následně jsou data odeslána do aplikace, kterou si pacient může otevřít na svém chytrém telefonu. Když zrovna inhalátor není přímo v blízkosti telefonu, shromážděné informace se i tak uloží a odešlou se později. Aplikace všechna data shromažďuje a vytváří tak databázi toho, kdy a kde pacienti inhalátory používají.

Connect’inh porovnává sesbíraná data i s volně přístupnými informacemi od společností, které monitorují stav ovzduší nebo koncentraci alergenů ve vzduchu. Díky tomuto může být inhalátor nápomocný astmatikům či alergikům v jejich dennodenním životě. Aplikace bude ukazovat lokace, kde sám pacient inhalátor používá, ale i místa, kde ho používají jiní. Celý systém je tak postaven na myšlence vzájemné pomoci, všechna data se však budou z důvodu ochrany soukromí odesílat anonymně.




Aplikace ukáže nebezpečně "zamořené" oblasti


Když se tak v určitém období objeví nějaký astmatikům či alergikům nebezpečný park, budou včas varováni a předejdou případným záchvatům. Všechna data uložená v inhalátoru bude také možné stáhnout a odeslat svému lékaři, který tak bude moct vše lépe zhodnotit. Connect’inh tak začíná novou éru inteligentních zdravotnických pomůcek, které pomůžou lépe porozumět nemocem, a bude tak možné provádět mnohem více preventivních opatření či objevovat nové způsoby léčby.

První prototyp inhalátoru společnost Kappa Santé představila v létě, nyní pilně pracuje se svými obchodními partnery na dalším rozvoji. Samotný hotový výrobek by měl na trh přijít už v příštím roce.

Zdroj: 3ders.org
reklama