reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína chce dohlížet na metaverse a NFT

5.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Čína chce dohlížet na metaverse a NFT
Metaverse a NFT jsou nemalým trnem v oku pro Čínskou lidovou banku. Banka v rámci boje proti nim varuje před zneužíváním těchto technologií pro nelegální činnost a praní špinavých peněz, chce tak větší kontrolu.
Už víme, že Číně moc nevoní kryptoměny a ty v zemi v podstatě musely skončit. Na růžích ale nemají ustláno ani technologie související s metaverse nebo NFT. Gou Wenjun z jednotky bojující proti praní špinavých peněz z Čínské lidové banky se kriticky vyjádřil na další nově objevující se technologie a jejich rizika. Konkrétně jde o samotný koncept metaverse, ale také třeba NFT. Zmínil, že lidé mohou NFT používat ke zvýšení svého soukromí a zhodnocení bohatství, mohou ale také usnadnit mnoho ilegální činnosti a praní špinavých peněz.
 
Zákaz NFT
 
Proto je zde tendence zvýšit dohled nad těmito technologiemi, zvýšit jejich transparentnost a vytvořit nové pracovní rámce ohledně nakládání s nimi. Jedním z návrhů je, aby byly více monitorovány a lépe analyzovány všechny transakce s digitálními aktivy. Jakákoli konverze kryptoměn na klasickou měnu by měla autentizovat oba účastníky transakce a zjistit jejich skutečná jména. To sice nezajistí monitorování transakcí ve světě NFT (dokud neproběhne směna na klasickou měnu), ale i toto by banka jistě ráda monitorovala a chtěla by zavést nějaký systém sledování digitálních tokenů. Nabízí se rovněž algoritmy umělé inteligence, strojového učení a např. monitorování účtů, které obchodují s podezřelými adresami.
 
Zajímavý bude další vývoj i proto, že někteří čínští giganti už s NFT koketují. Tencent vytvořil platformu pro obchodování s NFT v srpnu a Alibaba začala už dokonce v červnu. Obě firmy ale pro jistotu tyto systémy nevedou jako trhy s NFT, což je "nebezpečné" označení, ale jako digitální sběratelské předměty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama