reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína na letošek chystá prototyp superpočítače pro výkon 1 EXAFLOP

20.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Čína na letošek chystá prototyp superpočítače pro výkon 1 EXAFLOP
Číňané již dnes provozují dva světově nejvýkonnější počítače světa, které tak vévodí žebříčku TOP500. Ještě tento rok ale chtějí postavit prototyp nového stroje, který je později zcela zastíní, neboť se má posunout již do řádu exa.
Sunway TaihuLight (na fotografii) byl představen minulý rok v červnu jako světově nejvýkonnější superpočítač, který dosahuje v benchmarku Linpack výkonu 93 PETAFLOPS. Složen je z celkem 40.960 procesorů ShenWei, každý s 260 jádry a výkonem srovnatelným s akcelerátorem Intel "Knight’s Landing" Xeon Phi. K tomu si Číňané vytvořili také paměťový kontroler s propustností 136 GB/s a propojovací rozhraní pro jednotlivé uzly s propustností 16 GB/s.





A abychom byli ještě lépe v obraze, druhý nejvýkonnější superpočítač Tianhe-2 využívající už procesory Intel Xeon E5-2692 a právě i akcelerátory Xeon Phi poskytuje výkon 33,9 PETAFLOPS a pak už tu je Titan, systém Cray XK7 s Opterony 6274 a NVIDIA K20x s výkonem celkem 17,6 PETAFLOPS. Do první desítky nejvýkonnějších superpočítačů světa se vejde celkem sedm s výkonem přes 10 PETAFLOPS.

Čína chce přitom ještě letos zprovoznit prototyp nového superpočítače, který později dosáhne naprosto bezprecedentního výkonu cca 1000 PETAFLOPS, čili 1 EXAFLOPS, a bude tak schopný provádět 1018 výpočtů za sekundu. Bude tak 200x výkonnější než první čínský superpočítač, který dokázal zaujmout první místo v žebříčku TOP500. Jde o Tianhe-1 z roku 2010.

Ovšem i když se má ještě letos postavit prototyp nového stroje, jeho zkompletování včetně aplikačního vybavení je očekáváno na rok 2020. Není tak jasné, co přesně má být letos dokončeno, každopádně žebříček TOP500 se do řádu exa v tomto roce určitě neposune. Co na to ale Američané, kteří mají stále mezi desítkou nejvýkonnějších počítačů největší zastoupení? Těm prezident Obama v roce 2015 připravil novou federální strategii pro výzkum a vývoj HPC, a to National Strategic Computing Initiative (NSCI). Jejím vyvrcholením má být zrovna tak výstavba prvního systému s výkonem 1 EXAFLOPS, přičemž v příštím roce se očekává superpočítač s výkonem 200 PETAFLOPS a vyvrcholení inicitaivy má nastat v roce 2021.

Máme tu tak novodobé závody mezi mocnostmi, které se netýkají dobývání vesmíru ani zbrojení, ale dosažení magické hranice výpočetní síly.

Zdroj: Extremetech
reklama