reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína postavila nejrychlejší superpočítač s využitím vlastních čipů

20.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Čína postavila nejrychlejší superpočítač s využitím vlastních čipů
Číně již chvíli patřilo na poli superpočítaču prvenství s počítačem Tianhe-2. Nyní však přišlo potvrzení, že má nový nejrychlejší superpočítač, který je navíc postavený na procesorech vyvíjených v Číně.
Nový superpočítač Sunway TaihuLight si Čína musela postavit sama z důvodů technologického embarga. Původní nejvýkonnější superpočítač Tianhe-2 byl postaven na čipech Intelu a Čína jej chtěla za pomocí Intelu i dále vylepšovat, to se ale nezdařilo.

USA vyhlásilo na Čínu technologické embargo. To se dotýká pouze pokročilé technologie, mezi kterou se pochopitelně řadí i čipy pro superpočítač. USA se nejspíše obávalo a obává hrozby ze strany Číny. Nejednou se čínská vláda "zasloužila" o hackerské útoky na USA.





Ani embargo Číně nezabránilo, aby sama vyvinula nejrychlejší superpočítač na světě. Má výkon 93 PFLOPS, což je skoro trojnásobek výkon Tianhe-2. Počítač není jen výkonnější, ale mnohem efektivnější, ke trojnásobnému výpočetnímu výkonu potřebuje méně energie - oproti Tianhe-2 se 17,8 MW nový Sunway TaihuLight potřebuje "jen" 15,3 MW.

Nový procesor má 41.000 procesorových uzlů s 260 jádry, což znamená přes 10,5 milionu procesorových jader. Pro představu nejvýkonnější superpočítač v USA má 560 tisíc jader. Každý uzel má 32 GB paměti RAM, což dává dohromady asi 1,3 PB, to na superpočítač takovéhoto kalibru není závratná hodnota. Počítač má i čínský operační systém Sunway Raise OS.

Počítač má být využit hlavní pro národní bezpečnost a vědu. Obecně Čína v posledních letech do superpočítačů investuje hodně peněz, v žebříčku 500 nejvýkonnějších superpočítačů má 167 přístrojů, což je o dva více než USA.

Zdroj: The Verge
reklama