reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína se brání: ban na Tesly ve vojenských areálech kvůli obavám z bezpečnosti

19.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Čína se brání: ban na Tesly ve vojenských areálech kvůli obavám z bezpečnosti
Spojené státy vydaly už několik banů na čínské firmy kvůli obavám o bezpečnost dat. Nyní Čína vrací úder a ze stejného důvodu dává ban na vozy Tesla ve vojenských objektech. Bojí se sledování pomocí kamer v autech.
Mnohé mocnosti si nemohou přijít na jméno a poslední dobou je to především USA a Čína. USA uvalila hned několik banů na čínské firmy, což znamená např. to, že se v USA nesmí prodávat, nicméně mnohdy také to, že těmto čínským firmám ani nelze dodávat americké technologie. Za vše mohou nařčení z toho, že čínské výrobky mají sledovat americké uživatele a posílat důležitá soukromá data zpět čínské vládě. Karta se nyní obrací a i Čína z podobného důvodu přichází s banem na americké výrobky. Konkrétně jde na elektromobily Tesla ve vojenských komplexech.
 
Tesla autopilot
 
Je známo, že vozy Tesla jsou kvůli jízdní asistentům a autopilotovi prošpikovány kamerami a dalšími senzory, což čínská armáda vidí jako bezpečnostní riziko. Čína se obává, že vozy Tesla posílají do USA data o vojenských základnách a jiných komplexech (jde např. o kasárny), takže svým vojákům s těmito vozy dala zákaz vjíždět do vojenských areálů. Mají-li Teslu, musí ji odstavit před areálem. Kamery a ultrazvukové senzory by totiž mohly vytvářet mapy takových objektů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama