reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína vyvíjí nový operační systém, má pokořit Microsoft

25.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Čína vyvíjí nový operační systém, má pokořit Microsoft
Podpora Windows XP skončila, čínské vládní organizace nesmí nakupovat Windows 8. To vše vytvořilo příležitost, které využívá nově vzniklá organizace Xinhua. Čína chce takto vytlačit Microsoft, Google a Apple.
Čína by zřejmě mohla mít do konce října „vlastní“ operační systém, resp. operační systém vytvořený v Číně. Nejprve se má tento nově připravovaný systém objevit na počítačích a laptopech, později jej organizace Xinhua plánuje rozšířit i na chytré telefony a ostatní mobilní zařízení. To vše oznámila jmenovaná společnost včera na svém blogu.





Jak jsme již zmínili výše, organizace Xinhua, která byla založena v březnu tohoto roku, si klade za cíl vytlačit zejména z území Číny ostatní operační systémy a software, který pochází od zahraničních korporací, jmenovitě společností Microsoft, Google a Apple.

Není zrovna novinkou, že oblast informačních technologií (v tomto případě hlavně jejich softwarová část) se stala zdrojem napětí mezi Čínou a Spojenými státy především díky zabezpečení, bezpečnosti informací a dalšími souvisejícími faktory. S tím mimo jiné souvisí fakt, že Čína v květnu letošního roku zakázala ve své vládní sféře využívat operační systém Microsoft Windows 8.

Loni v březnu Čína mimo jiné oznámila, že Google je v Číně na poli chytrých telefonů příliš rozšířený a diskriminuje tak lokální čínské softwarové společnosti. „Tvorba prostředí, které nám umožní bojovat s Googlem, Applem a Microsoftem, je klíčem k úspěchu,“ prohlásil Ni Guangnan, vedoucí představitel softwarové divize organizace Xinhua.

Zdroj: BusinessToday
reklama