reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Čínská vláda se postarala o nemilé překvapení pro Microsoft, neboť zakázala instalovat systém Windows 8 na všechny vládní počítače, což by tedy mělo zahrnovat všechna PC na úřadech, jichž jistě nebude málo.
pidalin (1477) | 22.5.201422:57
No aspoň se vyhnou dlaždicím. :­-)
Odpovědět0  0
Lovok (10) | 22.5.201410:21
Me proste to jejich vysvetleni naprosto nedava smysl. Ocekavaji, ze si tak vymohou dalsi podporu Win XP? Ocekavaji ze jim Microsoft slibi podporu Win 8 na 20 let ­(aby jednou zjistili, ze ani to jim dle jejich predstav nestaci­)? O tom, jak dlouho budou Win XP podporovana se vedelo jiz od pocatku, nejde o zadne nahle ukonceni podpory. Stejne tak se to vi o Win 8. Ani ten Linux jim nebude na dane verzi nikdo podporovat do nekonecna, leda ze by si to zaridili sami, jenze to samozrejme bude s postupem casu nakladnejsi a nakladnejsi. A budou snad po dodavatelich HW pozadovat, aby jim stale dodaval ten samy HW jako tenkrat? Ono po pravde, co potom bude udrzovani systemu stavajiciho a co uz vlastne jeho pretvoreni do systemu noveho ­(budou si stale znacit kernel puvodni verzi ale bude tam tolik zmen ze uz to vlastne bude kernel novy­)? Jedineho, ceho muzou dosahnout, ze budou mit system, ktery nebude tak striktne verzovan jako windows, a misto toho ziskaji linux, ktery se bude navenek tvarit jako ze je to porad to same i kdyz davno nebude. Pouzivat donekonecna jeden dany OS proste nejde, to by museli zamrazit i HW ­(kdo to bude vyrabet­) a SW ­(kolik webu dneska jeste pocita s IE6­) na nem pouzivany.
Odpovědět0  3
JiVy (599) | 22.5.201413:05
Jedná se nejspíš o statisíce, možná miliony PC, které nemusejí HW na Win8 stačit. Podstatné je, že na těchto PC běhají speciální programy psané na zakázku, které byly nejspíš psány pro XP a přechod na XP by znamenal nejen jejich přepsání, ale zejména potenciální zádrhely při změně platformy a další náklady na údržbu paralelních verzí.
Odpovědět0  0
llib (14) | 23.5.20140:31
Ja bych videl nekolik duvodu proc se k tomu rozhodli.
1­) Rada jinych statu­/organizaci ­(i na zapade, i v USA­) dela neco podobneho. Jde i o naklady.
2­) Z casoveho hlediska, nedavno USA poskadlilo Cinu ­(zaloba na nekolik prislusniku armady­). Mozna to urychlilo­/zjednodusilo rozhodovani v tomto zdanlive nesouvisejicim pripade.
3­) U open source je obecne asi snazsi zachovat funkcnost produktu. Ale uplne jiste to nevim.
4­) Stary HW bych jako pricinu nevidel ­- nepredpokladam ze se nekdo chysta najednou obmenit podstatnou cast HW vsech organizaci ­- to by probehlo nejspise v normalnim cyklu.
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 23.5.20140:42
Problém je, že na těch PC nejspíš běhají programy státní zprávy, které byly naprogramované kdysi dávno a od té doby jsou rutině provozovány. Ty SW jsou nejspíš vázané na platformu XP a upgrade by mohl znamenat nutnost kompletního přepsání SW.
Pokud jde o HW, státní zpráva se musí ohlížet na ty nejslabší a nejstarší PC, která jsou pro nějakou agendu využívána. Pro spoustu účelů jsou 10 let starší PC naprosto OK.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.5.201416:30
Ještě jsem nepotkal program pro Win XP ketej by nešel spustit ve Win7 32bit. Na 64bit se občas něco najde, i když taky vyjímečně, ale na 32bitový verzi Win Vista­/7­/8 jede všechno. Ale v Číně asi chtěj taky produktivitu práce a ta je prostě ne ultra jednoduchym XPčku nejvyšší. Win8 s metrem bych vyřadil okamžitě tak zbejvá jedině Win7 a to je na použití na kancl a úřady podle mě zbytečně nabobtnalej OS.
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 23.5.201422:18
Já jsem takových programů potkal několik. Ovšem to, na co používají PC státní instituce, jsou často specializované aplikace typu registr občanů, registr vozidel atd. Zavedení nového OS znamená nejen nutnost přepsat kritické aplikace, ale i přeškolit uživatele a platit podporu pro nový OS.
Zajímavě o tom zrovna dnes píše Michal Rybka na konkurenčním webu.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.5.201422:43
jo to je docela zajímavej článek
Odpovědět0  0
Lovok (10) | 21.5.201416:37
On existuje nejaky linux, ktery je podporovan ve verzi, ve ktere pred 10 lety vysel ­(a do skonani veku bude­)? Rekl bych, ze maji ponekud nerealne predstavy.
Odpovědět2  2
Merlin-alfa (12) | 21.5.201417:26
LTS verze Ubuntu je tuším podporována šest let, mezi LTS verzemi by měl být celkem bezproblémový a rychlý upgrade.

I kdyby se spolýhaly pouze na jednu verzi bez upgradu, mohou si záplaty dělat sami, což ve Windows prostě nejde.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.