reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská firma se důrazně ohrazuje vůči podezření firmy ASML

12.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Čínská firma se důrazně ohrazuje vůči podezření firmy ASML
Společnost ASML se nedávno nechala slyšet, že jí v Číně roste nová a nekalá konkurence. Jde tu o firmu Dongfang Jingyuan spojenou se společností XTAL, s níž se ASML už dříve úspěšně soudilo. Co k tomu říká čínská strana?
Holandská společnost ASML má dle své reakce důvodné podezření z toho, že Dongfang Jingyuan kopíruje její technologie a je odhodlána se opět obrátit i na soud, pokud čínské úřady nebudou reagovat dle jejích představ. 
 
Dongfang Jingyuan Microelectronics Technology ovšem nyní vydala prohlášení, ve kterém se důrazně ohrazuje vůči vzneseným nařčením a uvádí, že své technologie vyvíjí legální cestou a jde o výsledek výhradně jejího vlastního výzkumu a vývoje. Je také ochotna se sama soudně bránit proti nařčení ze strany ASML a zdůrazňuje, že sama ctí principy ochrany duševního vlastnictví. 
 
 
Je tak patrné, že se nám tu vyvíjí přestřelka, která by skutečně mohla skončit až u soudu. Jak už bylo přitom uvedeno Dongfang Jingyuan je dle ASML přímo spojena s firmou XTAL, s níž se už holandská firma v roce 2019 soudila, a to úspěšně. Tehdy ASML vysoudilo 845 milionů dolarů a soud shledal, že XTAL v dané věci jednala zcela vědomě a s nekalými úmysly, čili proto vyměřil tak vysokou částku. K tomu ještě soud vydal rozhodnutí, na jehož základě musela firma XTAL zastavit své práce na všech produktech, které byly založeny na duševním vlastnictvím firmy ASML. 
 
ASML však v tomto případě nemusí čelit pouze samotné firmě Dongfang Jingyuan, ale i čínské vládě, pro niž je její technologický startup velice důležitý, a to zvláště v dnešní době. Jde totiž o firmu, která vyvíjí velice potřebné domácí technologie pro výrobu čipů. Je pravděpodobné, že ASML od čínských úřadů nezíská uspokojivou odpověď a že se opět jednou bude soudit. 
 
Zdroj: THW
reklama