reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský chatbot od Microsoftu si popovídá jen o povolených tématech

29.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Čínský chatbot od Microsoftu si popovídá jen o povolených tématech
Microsoft vyvíjí pro čínské uživatele chatbota, který dostal jméno Xiaoice a není zrovna překvapivé, že se odmítne s nimi bavit o jistých tématech. Na dotaz ohledně Dalajlámy nám sice neodmítne udělit vyznamenání, ale uraženě se ohradí.
"Pokud mě máš rád, proč se mnou takhle mluvíš?" je to, co Xiaoice řekl na dotaz o Dalajlámovi a podobně se má zachovat v případě otázky o událostech na náměstí Tiananmen v roce 1989 a i v jiných případech, které jsou pro čínskou oficiální politiku značně citlivé. Xiaoice byl představen už v roce 2014, kdy začal projíždět čínské weby a s využitím umělé inteligence z nich doloval informace, jež by mohl předkládat dotazujícím se uživatelům. Nyní jej již používá na 40 milionů lidí, kteří se však nedozví nic moc třeba ani o novém prezidentovi Spojených států.






Microsoft už oficiálně potvrdil, že Xiaoice filtruje dotazy a mluvčí firmy pro Fortune uvedl, proč tomu tak je. "Jsme zavázaní vytvořit ten nejlepší zážitek pro každého při chatování s Xiaoice. Proto jsme implementovali filtrování řady témat." Od Microsoftu se ale nedozvíme, jaká je povaha tohoto filtrování, ale z uvedených informací to vypadá, že pro firmu je tvorba nejlepších zážitků spojena s cenzurováním politicky nepohodlných témat.

Není to ale pouze v Číně, kde svoboda přístupu k informacím dostává na frak. O cenzuru se snaží také řada jiných zemí jako Rusko nebo různé arabské státy. My na druhou stranu budeme dohánět západní svět ne v cenzuře, ale ve sledování využívání Internetu širokou veřejností. Už jsme psali o tom, co chce zavést Velká Británie a ukázalo se, že Ministerstvo obrany chce zavést něco podobného. Plánuje sledovat veškerý provoz pomocí zařízení, která by si museli instalovat všichni poskytovatelé internetového připojení, přičemž zatím není vůbec jasné, co ze všech proudících přesně se má logovat, sledovat, atp. Systém sledování chce provozovat vojenská kontrarozvědka v rámci ochrany kyberprostoru. Zákon (resp. novela) má vstoupit v platnost už někdy v příštím roce a počítá s vytvořením nového centra a ročních nákladů tří stovek milionů.

Zdroj: Fortune
reklama