reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský měsíční rover Yutu se odmlčel a končí

5.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Čínský měsíční rover Yutu se odmlčel a končí
Dle Xinhua News už oficiálně nastal konec pro čínský lunární rover Yutu, který na povrchu Měsíce pracoval dlouhých 31 měsíců. Potvrdily to také už i čínské úřady, takže nelze očekávat, že se z toho Yutu zase vylíže.
"Nefritový zajíc" Yutu tak po více než dvou a půl letech přestal pracovat, což bylo oznámeno i na čínských sociálních sítích, kde Yutu vystupuje jako "Jade Rabbit Lunar Rover" podobně, jako má i americký Curiosity svůj účet na Twitteru, kde o něm píšou v první osobě. Yutu nakonec "napsal" pozdrav svým příznivcům, který označil jako pravděpodobně poslední. Poté už odpovědný čínský úřad Ministerstva obrany oficiálně ohlásil, že Yutu skončil.





Čínský rover byl vyslán na měsíční povrch v roce 2013 jako součást mise Chang'e 3, a Čína se tak poprvé zařadila mezi země, jež dokázaly úspěšně dostat takové zařízení na povrch Měsíce a také vůbec poprvé na něm provedla tzv. měkké přistání. Původně měl Yutu pracovat pouze tři měsíce, neboť se mělo za to, že nevydrží příliš nízké teploty, ale nakonec fungoval desetkrát déle a stanovil v tomto ohledu rekord pro lunární rovery. Pokud ale budeme posuzovat rovery obecně, pak Yutu není vůbec výjimečný, však takové Opportunity pracuje na Marsu už od roku 2004 a stále funguje, takže to už dokázalo překročit svou plánovanou životnost téměř padesátkrát.

Yutu ale mohlo skončit daleko dříve. Obsluha s ním ztratila kontakt už v únoru 2014, respektive vozítko se neozvalo poté, co skončila měsíční noc, která trvá 14 dní a během ní teploty dosahují až -183 °C. Tehdy se mělo za to, že se Yutu už neozve, ale stačilo si počkat den a rover se vzpamatoval, ovšem vyšel z toho s poškozením, takže se poté už téměř nemohl hýbat.




jedna z fotografií pořízená vozítkem Yutu


Čínští vědci díky Yutu zjistili, že pod povrchem měsíce je celkem devět jasně rozlišitelných vrstev horniny a také se zjistilo, že složení půdy v dané oblasti je výrazně odlišné od toho, které se vyskytuje na místech přistání lodí programu Apollo. To vše napovídá, že Měsíc má za sebou složitou geologickou minulost poznamenanou i vulkanickou aktivitou.

Co se týče budoucích plánů Číňanů, ty počítají s další misí na Měsíc, a to Chang'e 5. Jejím cílem bude přistát na vybraném místě a přivézt z něj vzorky hornin zpět na Zemi, což je plánováno na příští rok. O rok později přijde čas pro Chang'e 4, která už naváže na Chang'e 3, neboť na Měsíc bude dopraven další rover. Ten ale už přistane na odvrácené straně Měsíce, která nikdy nesměřuje k Zemi a zatím nebyla moc prozkoumána.

Zdroj: The Verge
reklama