reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský YMTC připravil své 3D NAND se 128 vrstvami, vedou v paměťové hustotě

29.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský YMTC připravil své 3D NAND se 128 vrstvami, vedou v paměťové hustotě
Yangtze Memory Technologies (YMTC) má už nyní nabízet své zbrusu nové paměti 3D NAND Flash, které se skládají ze 128 vrstev paměťových buněk. Určeny jsou především pro spotřebitelské produkty. 
Yangtze Memory Technologies (YMTC) zde využívá svou vlastní technologii 3D vrstvení zvanou Xtacking, s jejíž pomocí tvoří v nejnovější generaci už 128 vrstev. Tento nejvýznamnější čínský výrobce pamětí tohoto typu tak už pomalu dohání ty největší světové výrobce, čili Samsung, Kioxia/WD a další. 
 
 
Aktuálně firma YMTC využívá technologii Xtacking ve verzi 2.0 pro výrobu pamětí, které se v praxi používají v pouzdrech s kapacitou 256 GB, čili čtyři stačí na 1TB SSD. V každém pouzdru najdeme čtyři čipy, čili jde o kapacitu 512 Gb. 
 
 
Oproti první verzi pamětí YMTC s technologií Xtacking a kapacitou 256 Gb mají nové paměti o 92 % vyšší bitovou hustotu, a to konkrétně 8,48 Gb/mm2. Xtacking 2.0 přitom využívá nejen vrstvení paměťových buněk, ale také rovnou celých čipů, respektive dvou waferů, z nichž jeden obsahuje samotné buňky a druhý pak potřebnou logiku. Dole můžete vidět nejdříve čip s buňkami a pod ním pak CMOS logiku s page buffery, atd. 
 
 
 
Paměti YMTC 128L Xtacking se přitom mohou pochlubit reálně vyšší paměťovou hustotou (zmíněných 8,48 gb/mm2), než jakou nabízí v případě stejného počtu vrstev paměti Samsung V-NAND (6,91 Gb/mm2), Micron CuA CTF (7,76 Gb/mm2) nebo SK Hynix 4D PUC (8,13 Gb/mm2). Používají se konkrétně na modelech SSD Asgard PCIe 4.0 NVMe1.4 s TLC buňkami.
 
Dalo by se namítnout, že firmy Samsung či SK Hynix už mají k dispozici i 176vrstvé paměti NAND Flash, ovšem ty si teprve musí najít cestu do produktů pro běžné spotřebitele, ale zvláště v případě Samsungu by to už nemělo dlouho trvat. Ten totiž slíbil, že SSD se 176vrstvými NAND Flash a PCIe 5.0 představí ještě letos, čili náskok ještě neztratil, ale je pravda, že firma YMTC jej už povážlivě ztenčila a i ona si samozřejmě chystá nové generace pamětí s ještě vyšším počtem vrstev (162 či 176). 


reklama