reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čip chladící své elektrony slibuje 10x nižší spotřebu

16.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Čip chladící své elektrony slibuje 10x nižší spotřebu
Výzkumníci z UT Arlington v Texasu vytvořili první elektronické zařízení, které dokáže zchladit elektrony na minus 228 °C, a to bez využití externího chlazení, ale s využitím vlastních možností. Výsledkem by mohly být čipy s velmi nízkou spotřebou.
Experimentální čip vyvinutý na University of Texas v Arlingtonu sám zůstává při pokojové teplotě, neboť chlazeny jsou pouze samotné elektrony. Využívá k tomu tzv. kvantovou jámu (quantum well), což je v podstatě velmi úzký prostor mezi dvěma vrstvami polovodiče, kterým mohou projít pouze elektrony s velmi nízkou energií. V originálním článku je to připodobněno úzkému průchodu mezi dvěma baňkami v přesýpacích hodinách, akorát v kvantovém světě.





Kvantová jáma se tak může stát součástí počítačových čipů, jimiž budu téci jen "studené elektrony". Výzkumníci už toto vyzkoušeli ve svém experimentálním čipu, který obsahuje také SET (Single-Electron Transistor), čili velmi efektivní tranzistory, které jsou však rovněž velmi citlivé na teplo, a obyčejně tak musí být chlazeny pomocí kapalného hélia. Ovšem v jejich čipu na tuto práci stačily kvantové jámy a studené elektrony, díky čemuž mohl samotný čip pracovat při pokojové teplotě.





Dle vyjádření organizace National Science Foundation, která financovala výzkum, má tato technologie potenciál zajistit snížení spotřeby čipů, a to i více než desetinásobně v porovnání s dnešními technologiemi. To by pak mělo vliv v podstatě na vše - výdrž na baterie, hmotnost a rozměry počítačů a elektronických zařízení a také výkon. Výzkumníci také podotkli, že další výzkum by mohl vyústit i v konstrukci kvantové jámy, která by produkovala elektrony s teplotou absolutní nuly, čili -273 °C, a to by mohlo přinést ještě mnohem zajímavější věci.

Nicméně o různých zázračných technologiích jsme si mohli přečíst už velké množství zpráv a o většině z nich jsme pak už mnoho neslyšeli. Nezbývá než doufat, že to v tomto případě bude jiné.

Zdroj: Extremetech
reklama