reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipové sady pro Broadwell by měly nabídnout také SATA Express

17.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Čipové sady pro Broadwell by měly nabídnout také SATA Express
Dle nejnovějších informací si Intel chystá pro své procesory Broadwell také nové čipové sady, o čemž se měl již zmínit svým partnerům, i když teď jsou na pořadu dne procesory Haswell a čipové sady 8-series Lynx Point, které přijdou na trh...
Dle nejnovějších informací si Intel chystá pro své procesory Broadwell také nové čipové sady, o čemž se měl již zmínit svým partnerům, i když teď jsou na pořadu dne procesory Haswell a čipové sady 8-series Lynx Point, které přijdou na trh za pár měsíců. Nicméně ty nyní přeskočíme a podíváme se na to, co by měly umět následné očekávané čipové sady 9-Series, na nichž budou pracovat procesory Broadwell. A že intelovská strategie tick-tock stále platí, tak Broadwell by se k Haswell měly mít stejně jako Ivy Bridge k Sandy Bridge, tudíž půjde v podstatě o ty samé procesory, na jejichž výrobu Intel použije novou výrobní technologii.





Zástupci serveru VR-Zone zprostředkovali obrázek z prezentačního slidu, kde jsou uvedeny základní informace o čipových sadách 9-Series. Jednak se z něj dozvíme, že budou existovat alespoň dvě verze - Z97 pro hi-end a H97 pro mainstream, přičemž rozdílem mezi nimi by logicky měla být podpora obrazových výstupů, respektive zaměření H97 na integrovanou grafiku. Obě by pak také měly podporovat jak Broadwell, tak Haswell, stejně jako dnešní 7-Series.




- klikněte pro zvětšení -


Pak tu jsou známé technologie Smart Response a Rapid Start, nad nimiž je uvedeno zebezpečení Device Protection with Boot Guard a pak už podpora SATA Express. Již 8-Series budou mimochodem na všech svých šesti portech podporovat SATA 6 Gbps, ovšem zatím není jasné, kolik portů na 9-Series by mělo podporovat SATA Express.

A o co tedy jde? Už dle názvu je jasné, že máme co do činění s rozhraním PCI Express, konkrétně tedy vrstva rozhraní SATA postavená na fyzické vrstvě rozhraní PCI Express, která má dodat tolik potřebný výkon, respektive propustnost. Organizace SATA-IO by ji měla přijmout pod revizí SATA 3.2 a mluví se o propustnosti 1000 MB/s (dnešní moderní SATA dosahuje až 600 MB/s) a zajistění zpětné kompatibility.

Zdroj: VR-Zone
reklama