reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipsety pro Skylake konečně dostanou až 20 linek PCIe 3.0

3.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Čipsety pro Skylake konečně dostanou až 20 linek PCIe 3.0
Procesory Intel Skylake budou dle nové roadmap na trhu nedlouho po příchodu desktopových Broadwell, což znamená i to, že se na trh dostanou i nové základní desky s novými čipovými sadami. A co nového přinesou?
Procesory Haswell Refresh a Broadwell využívají či využijí již dlouho dostupné základní desky s čipovými sadami Intel 9 Series. Následovat budou sady s číslicí 1 na začátku, přičemž sada H97 bude mít nástupce s označením H170 a Z97 zase Z170, takže Intel začíná zase od jedničky, přičemž do označení přidal ještě nulu. Další generace by tak měla nést označení H270/Z270, atd. Jaké ale budou vlastnosti a možnosti nových čipových sad pro Skylake?





Když se podíváme do minulosti, pak už čipové sady pro socket LGA 1156, čili 5 Series, nesly standardně 8 linek rozhraní PCI Express 2.0 a to se nezměnilo až do dnešní doby, čili čipsetů 9 Series. Tedy změnilo, ale pouze v tom smyslu, že sada H87 má pouze 6 linek PCIe 2.0. Popravdě ani nebylo nutné čipové sady vybavovat větším počtem linek PCIe, však ty hlavní jsou součástí procesoru a čipová sada doposud obsluhovala jen podružné sloty PCI Express, u nichž není datová propustnost tak důležitá.

Doba se ale změnila. Přichází totiž čas rychlých SSD, která využívají právě rozhraní PCI Express, a to klidně hned čtyři linky najednou a včetně generace 3.0, čili dvě taková SSD by využila celkovou nabídku čipové sady. Není tedy divu, že nové čipové sady nabídnou až 20 linek rozhraní PCI Express, a to včetně podpory verze 3.0. Dle Intelu bude navíc jeho software Rapid Storage Technology schopný obsluhovat na čipové sadě Z170 až tři SSD pro rozhraní M.2, každé pro 4 linky PCI Express. V souladu s tím se zvýší i propustnost rozhraní DMI, s jehož pomocí čipová sada komunikuje s procesorem. Již tedy nepůjde o DMI 2.0 se 4 GB/s, ale o DMI 3.0 s 8 GB/s.

Vedle toho budou mít nové sady pro Skylake více portů USB 3.0, a to až deset v nejlepším případě, přičemž dnešní Z97 jich mají maximálně šest a další musí případně zajistit dodatečný kontroler. Naopak nabídka rozhraní SATA 6 Gbps zůstane stejná, čili šest portů, a to bude také jedna z mála věcí, kterou budou mít všechny verze nové čipsetové generace společnou. Ty nejlepší totiž nabídnou až 20 zmíněných linek PCIe 3.0, ale bude tu i sada H110 s pouhými šesti PCIe 2.0. Ta také nabídne pouze čtyři porty USB 3.0.

Možnosti nových základních desek se tak dle použitých čipových sad budou značně lišit, a to je z mého pohledu jen dobře. Však rozdíly v aktuální generaci jsou jen velmi malé a nové čipové sady umožní výrobcům svou nabídku více divezifikovat a jasně od sebe oddělit jednotlivé řady.

Zdroj: techreport.com
reklama