reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čisté fámy: Volta přijde letos s 12nm technologií, Pascaly čeká refresh

24.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Čisté fámy: Volta přijde letos s 12nm technologií, Pascaly čeká refresh
Po začátku roku si zpravodajské servery daly pauzu v informování o chystaných produktech AMD a nyní je opět řada na NVIDII. O té se povídá, že si chystá 12nm GPU Volta již na letošní rok a že vedle toho opět využije generaci Pascal. Jak to jde dohromady?
Za zprávami o chystaných 12nm GPU Volta stojí server Fox Business, který tvrdí, že k tomu NVIDIA využije výrobní proces firmy TSMC, jenž bude přizpůsoben právě jejím účelům. Má jít ale také výhradně o GPU určená pro GPGPU využívané v superpočítačích, což platí i pro strojové učení a vůbec oblast umělé inteligence. Ono by ostatně dávalo smysl, aby se NVIDIA přednostně orientovala na servery a superpočítače, kam by zaměřila své nejlepší technologie. Tam je totiž výkon potřeba vždy a také jsou tam ukryté obrovské peníze, jež momentálně těží především Intel.





Ostatně již dříve se mluvilo o tom, že už letos budou nasazeny servery složené z procesorů IBM POWER PC a akcelerátorů s GPU Volta a pak tu je také už dříve oznámený nový Xavier, ovšem to automaticky neznamená, že ihned poté se na trhu objeví také herní grafické karty se stejnou generací GPU. A dle těchto zpráv tomu bude spíše naopak. V tomto případě můžeme stále mluvit o roku 2018, a ani ne tak o jeho začátku, jako spíše konci.

Pokud to má odpovídat skutečnosti, pak by se nikdo nedivil, kdyby si NVIDIA připravila ještě jednu generaci herních karet založených na GPU Pascal. Však kartě GeForce GTX 1080 bude za čtyři měsíce již rok a pokud by NVIDIA měla herní Volty představit až na konci 2018, vzniklo by dlouhé hluché místo. Právě proto se spekuluje o rodině GTX 2000, která bude zahrnovat jistým způsobem vylepšená GPU generace Pascal. Uvažovat můžeme o vyšších taktech a také snad i nižších cenách daných lepší výtěžností vyladěného 16nm výrobního procesu. K nižším cenám ale musí NVIDII pochopitelně dotlačit především konkurence. Tak či tak, stále ještě čekáme na herní vrchol řady GTX 1000, čili novou GTX 1080 Ti.

Prý ale není vyloučeno, že právě GTX 1080 Ti nakonec přijde jako GTX 2080 Ti a stane se základním stavebním kamenem nové řady. Vedle toho se mluví o revizi čipu GP104 použitého na kartách GTX 1070 a GTX 1080 s vyššími takty, přičemž nástupce GTX 1070 by už mohl získat paměti GDDR5X.

V mainstreamu by se mohlo stát něco podobného, čili GP106 a GP107 by nahradily o něco rychlejší varianty a objevily by se nové karty GeForce GTX 2060 Ti a GTX 2060 jako náhrada GeForce GTX 1060 6 GB a GTX 1060 3 GB a stejně tak GTX 1050 (Ti) by se dočkaly nástupců. Od GPU Volta se pak očekává podpora pamětí GDDR6 s propustností 16 Gbps (GDDR5X mají aktuálně 10 Gbps) a samozřejmě už i HBM2.

Tolik k dohadům, fámám a šuškandě. Pro majitele karty z aktuální generace GTX 1000 by to na jednu stranu byla dobrá zpráva, neboť lze očekávat, že vylepšené Pascaly by první generaci do důchodu rozhodně neposlaly. Ještě ale zbývá zjistit, s čím se předvede AMD.

Zdroj: Fox Business, wccftech
reklama