reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase 5 a Pro 5: modulární systém FreeForm poprvé

18.8.2015, Jan Vítek, aktualita
CM MasterCase 5 a Pro 5: modulární systém FreeForm poprvé
Cooler Master nás již na začátku léta připravil na to, že chystá zbrusu nový koncept konfigurovatelných počítačových skříní s označením MasterCase, které využijí jistý systém FreeForm. Nyní už se dostávají na trh první dva kousky.
O konceptu Cooler Master MasterCase jste si mohli přečíst také v nedávném článku, který přiblížil i novou strategii této firmy. Dnes jde čistě jen o oficiální představení skříní MasterCase 5 a MasterCase Pro 5, které byly označeny za světově první modulární middletowery s možností rozšíření pomocí dokoupeného příslušenství. Současně tak budeme mluvit o FreeForm Modular System, jenž tuto možnost zajistí.





Když se podíváme na fotografie skříně MasterCase 5, není na nich vidět v podstatě nic, čím by se měla lišit od jiných moderních modelů typu middletower. Možnost odmontovat diskové a jiné šachty už dnes nikoho nenadchne, protože se stala ve světě skříní standardem, abychom mohli dle představ jejich výrobců dovnitř nacpat co nejvíce radiátorů vodního chlazení a grafické karty, s nimiž by se dalo pádlovat. Co na tom, že takovou možnost využije mizivé procento zákazníků, pokud vůbec. O tom byl ale systém FreeForm být neměl.





Opravdovou sílu a potenciál systému FreeForm nyní ještě nemůžeme plně odhalit, neboť MasterCase 5 a Pro 5 jsou teprve první produkty. Musíme si tedy počkat, co nám nabídnou další chystané produkty založené na FreeForm a jak budou využitelné s novými skříněmi, které tak můžeme vidět jako základní stavební kameny. Cooler Master slibuje, že si s jejich pomocí budeme moci vytvořit herní skříň s "agresivním" vzhledem nebo naopak elegantní pracovní stanici a MasterCase 5 se v rukou moddera má stát i základem pro robotického barmana, ale na toho se zatím nepodíváme. Můžeme se ale podívat, koho všeho firma naverbovala do programu Make it Yours.





Výrobce tedy již oficiálně uvedl na trh dvě skříně, ale my si přesto můžeme jen těžko pod jejich konceptem představit něco konkrétního. Co se týče jich samotných, pak FreeForm nám umožní manipulovat s jednotlivými diskovými pozicemi nebo přesunout dvojici 2,5" pozic ze spodní přepážky na tray, ale jak už bylo řečeno, to je dnes naprosto běžná funkce. Musíme si tedy počkat na to, co dalšího nám Cooler Master přinese a jakým způsobem nám umožní si tyto skříně upravit.





Pokud si pořídíte základní model MasterCase 5, máte stále možnost jej vylepšit na úroveň modelu Pro 5. Základní verze přichází vybavena vrchními madly a standardními bočními panely, zatímco Pro 5 má prosklený boční panel s místem pro radiátor vodního chlazení, vyšší horní kryt a více pozic pro HDD a SSD.

Nyní tedy půjde o to, kam Cooler Master tento koncept dovede. Firma slibuje, že veškeré příslušenství bude běžně k dispozici na trhu a také v jeho online obchodech. Chystá si také představení dalšího modulárního příslušenství. MasterCase 5 a MasterCase Pro 5 jsou nyní v předprodeji, a to za 125 a 160 eur s daní. Postupem času se do rodiny Master zařadí také nové zdroje, myši, sluchátka, chladiče (i vodní) či podložky pod notebook.

Zdroj: TZ Cooler Master
reklama