reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm NovaTouch TKL s hybridními kapacitními tlačítky

11.11.2014, Jan Vítek, aktualita
CM Storm NovaTouch TKL s hybridními kapacitními tlačítky
Na začátku školního roku společnost Cooler Master představila novou klávesnici CM Storm NovaTouch TKL, která slibuje nová hybridní kapacitní tlačítka, jež by měla vyhovovat hráčům, i těm, kteří píší dlouhé texty.
Cooler Master NovaTouch TKL přišla na trh již v září, ale teprve nyní se chystá i na evropské trhy. Nepůjde však o nic levného, na což ukazuje cena 150 liber, tedy v přepočtu cca 5300 Kč. Co nám tato klávesnice za takovou vysokou částku nabídne? Určitě to nebude numerická část, kterou postrádá, takže jde o tzv. tenkeyless design.





Dočkat se ale máme velmi pohotových hybridních kapacitních tlačítek NovaTouch Hybrid Switch vyrobených v Japonsku, na něž díky typickému křížku budeme moci umístit plastové čepičky původně určené pro tlačítka Cherry MX. A právě oproti tlačítkům Cherry MX mají být použitá tlačítka velmi pohotová. Po stisku se tak mají do výchozí polohy dostat za 3 až 5 ms, zatímco u Cherry MX je to 19 až 25 ms. To umožní velmi rychlé psaní či prostě mačkání, a to má přijít vhod právě těm, kteří píší dlouhé texty všema deseti prsty nebo hrají akční hry.





Pak můžeme srovnat i ostatní specifikace, dle nichž by NovaTouch Hybrid Switch měla být při stisku tichá a poskytnout jemnou hmatovou odezvu. Jejich celkový zdvih je stejně jako u Cherry MX čtyři milimetry, ale stisk je zaznamenán už po milimetru. Odpor při stisku je 45 gramů, což je stejné jako u těch "lehčích" Cherry MX, tedy především Brown a Red.





U takovéto klávesnice by měla být samozřejmostí funkce N-key rollover, a také že ji zde najdeme. Cooler Master pak nabídne ještě funkci pro nastavení četnosti opakování příkazu při stisknuté klávese. Pokud tedy na ní podržíte třeba písmeno 'a', to se bude v textovém editoru vypisovat s různou rychlostí, ale taková možnost přijde vhod spíše ve hrách.

Cooler Master nakonec uvedl, že příchod klávesnice NovaTouch TKL na evropské trhy byl zpožděn proto, že bylo nutné vytvořit regionální ANSI a ISO verze, které budou vyhovovat tamním uživatelům. Klávesnice se již dostala do prvních obchodů, ovšem zatím je vidět jen v US verzi. A je otázkou, zda česká verze vůbec bude, však vzhledem ke své ceně na dračku rozhodně nepůjde, i když stojí pod 4700 Kč s DPH a ne výše zmíněných 5300 Kč.

Zdroj: Hexus.net
reklama