reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co dělat s účtem na Facebooku po smrti? Nyní mu můžete přiřadit správce

13.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Co dělat s účtem na Facebooku po smrti? Nyní mu můžete přiřadit správce
Digitální dědictví může být problém. Otázkou např. je, co s takovým účtem na Facebooku po něčí smrti? Facebook nabízí službu "zvěčnění účtu" a nově je nyní možné vybrat si správce tohoto účtu, jakéhosi dědice.
Co se objeví na internetu, často tam i hodně dlouhou dobu zůstane. Někdy dokonce i krátká doba postačí, aby si někdo zadělal na pořádný průšvih, o čemž se nedávno přesvědčil jeden vrah z Pensylvánie, kdy pár sekund jeho selfie s obětí na Snapchatu stačilo na obvinění z vraždy. Zde to tedy netradičně bylo k dobru věci, neboť sám poskytl důkaz o své vině. Otázkou je ale obecně tzv. digitální dědictví, přístupy k účtům, pořízenému software, hudbě, filmům a dalším. Co s nimi v případě úmrtí?


Facebook logo


U Facebooku je možné pozůstalými požádat o tzv. "zvěčnění účtu". Vedle jména osoby se objeví "Vzpomínáme", lze sdílet vzpomínky z timeline (v závislosti na nastavených pravidlech soukromí), nicméně k takovému účtu není možné se přihlásit. Novinkou u těchto účtů je možnost si nyní před smrtí zvolit pověřenou kontaktní osobu, která pak může účet částečně spravovat. Lze měnit profilovou a úvodní fotografii, napsat příspěvek na timeline (např. ohledně výročí) a odpovídat na žádosti o přátelství. Na druhou stranu nebude mít možnost přístupu ke zprávám zesnulého. Tato služba je zatím dostupná v USA, brzy se rozšíří i do dalších zemí. Další možností co s účtem udělat, je nechat jej smazat.

Zdroj: Facebook
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama