reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co mohou očekávat vesmírní turisté letící s Blue Origin?

11.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Co mohou očekávat vesmírní turisté letící s Blue Origin?
Jeff Bezos, zakladatel a CEO společnosti Blue Origin, se rozpovídal o tom, na co se mohou připravit vesmírní turisté, kteří využijí jeho služeb. Pro začátek by si měli před letem dojít na záchod a že by se jim mělo udělat špatně, k tomu by raději němělo dojít.
Výlet s Blue Origin bude pochopitelně velice nákladný, ale s velkým komfortem na palubě se počítat nedá. Zatímco toaleta je pro obyvatele ISS nutnost, pak v lodi New Shepard by představovala zbytečnou zátěž. Turisté si tak musí dojít na záchod předem a musí počítat s tím, že na palubě lodi nebude žádný systém, který by se dokázal vypořádat s čímkoliv, co z nich při cestě vylétne. Nicméně s tím by neměl být velký problém, však New Shepard je suborbitální loď, která je jako taková znovupoužitelná. První zákazníci by se měli dočkat své šance podívat se nad okraj vesmíru v příštím roce, ovšem to není vůbec jisté a spíše jde o optimistický odhad samotného Bezose. Jinak se dá říci, že New Shepard bude připraven, až bude připraven.




- kabina lodi New Shepard (render) -


Turisté v lodi New Shepard vystoupají nad Kármánovu hranici, která se nachází ve výšce 100 kilometrů a jde o všeobecně uznávanou hranici atmosféry, za níž už je vesmírný prostor. V této výšce už bude velice dobře vidět zakřivení povrchu Země, tmavý vesmír a také turisté zažijí stav beztíže.

Běžný let lodi New Shepard bude trvat jen asi 11 minut, které šestice pasažérů strává především v měkkých křeslech po obvodu lodi, kde jsou také velká okna pro pozorování okolí. Nahoře se budou moci odepnout od křesel, a tak zažijí asi 4 minuty stavu beztíže s možností volně se pohybovat po kabině pomocí madel. Pro tyto účely bude vnitřek lodi také měkce vypolstrován. Před samotným letem v průběhu předstartovní přípravy stráví pasažéři v lodi jen kolem půl hodiny, takže když k tomu přičteme dobu letu, celkový výlet nebude trvat ani tři čtvrtě hodiny.

Mnoho lidí má ale problémy s tím, že se jim ve stavu beztíže udělá špatně, díky čemuž dostaly letouny simulující stav beztíže volným pádem přezdívku "Vomit Comet". Nicméně v nich stráví pasažéři daleko více času než v lodi New Shepard, která bude navíc v pohybu jen 11 minut, takže Bezos říká, že ani nebude čas na to, aby se projevila kinetóza.


Za zmínku stojí ale i fakt, že New Shepard bude plně autonomní zařízení, které tak nebude mít žádného pilota, natož pak stewardy. Šestice platících pasažérů tak bude na palubě o samotě a je otázka, jak dobře to budou zvládat. Ovšem na to by je, stejně jako na jiné věci, měly připravit dva dny před startem. S tímto předstihem totiž začne jejich trénink a instruktáž, kterou si vezme na starosti sedmý člen posádky (Crew Member 7). Ten pak zůstane na zemi, ale v rádiovém spojení s ostatními. Trénink bude zahrnovat také etiketu pro stav beztíže, čili vedle instrukcí o způsobu pohybu v takovém prostředí asi i to, aby si pasažéři navzájem nestrkali nohy do obličeje. Dvoudenní příprava také zajistí, že si posádka na sebe zvykne a co se týče technických záležitostí, těch bude minimum. Půjde především o to, aby pasažéři věděli, jak se dobře připoutat.

Cena ještě nebyla oznámena, ale je jasné, že pro drtivou většinu lidí to bude zcela mimo možnosti. Však let ve SpaceShip Two firmy Virgin Galactic přišel mezi 200 a 250 tisíci dolary. Bezos však uvažuje i o loterii, která by umožnila podívat se do vesmíru i nějakému šťastlivci. V každém případě se o ceně rozhodne až tehdy, kdy bude jasné, jaký zájem nabídka firmy Blue Origin vyvolala.

Zdroj: Space.com

reklama