reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co nového nabízí Skyrim: Special Edition?

31.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Co nového nabízí Skyrim: Special Edition?
Do nabídky herních obchodů dorazil titul Skyrim: Special Edition, vylepšená verze již pět let staré hry, která přišla na trh nyní, na konci října. Podívejme se na to, co nám za částku 40 eur nabídne. K dispozici je ale i zdarma.
Pokud již vlastníte původní titul The Elder Scrolls: Skyrim a veškerá DLC, pak si můžete Skyrim: Special Edition stáhnout zdarma. Pokud ne, pak na Steamu vás to přijde na 40 eur, takže je vhodné se podívat na to, co nám vůbec tato nová verze nabídne. Stojí také za zmínku, že přichází tři roky po verzi Legendary Edition, jež zahrnuje všechna tři hlavní DLC, a to Dawnguard, Hearthfire a Dragonborn. Nejnovější verze by tak měla být zdarma i pro majitele "legendární edice".




původní nemodifikovaná grafika - klikněte pro zvětšení -


Herní servery se již zaměřily na to, co nabízí nová verze z grafického hlediska a jak ukazuje první pár screenshotů z města, máme tu o trošku více vegetace a pozměněný model nasvícení s jasnějšími barvami. Můžeme tak mluvit spíše jen o lehké modifikaci, která neobsahuje vylepšené textury a v řadě případů bychom prý rozdíl mezi původním Skyrimem a Special Edition hledali jen velice těžko.



grafika z Special Edition - klikněte pro zvětšení -


Porovnat to můžeme s tím, čeho lze docílit pomocí původní verze a nepřeberného množství modifikací, které obsahují novou vegetaci, detailní textury, vylepšenou vodu, atd. To ukazuje druhý pár screenshotů z přírody.



původní nemodifikovaná grafika - klikněte pro zvětšení -


Na PCGamesN naleznete další srovnání mezi původní nemodifikovanou a modifikovanou hrou a také a novou Special Edition. Je tedy škoda, že se Bethesda neodhodlala grafiku posunout tam, kam řada modderů. I když samotná Bethesda už dříve vypustila do světa novou sadu textur (High Resolution Texture Pack), ty zdaleka nebyly na takové úrovni jako neoficiální textury od modderů a nyní se to nezlepšilo. Možná že se Bethesda obává příliš zvyšovat nároky na grafický výkon a paměť.



původní modifikovaná grafika - klikněte pro zvětšení -


Nicméně Skyrim: Special Edition je vhodný ke stažení pro ty, kteří chtějí, aby hra vypadala lépe a přitom se nechtějí odhodlat k modifikování samotné hry. To totiž u původního titulu zahrnuje využití správce a stahování, zkoušení, kombinování samotných modifikací, což se neobejde bez problémů, neboť řada z nich se navzájem nesnáší a také je třeba je aplikovat ve správném podaří. Pokud ale chcete se do toho pustit i tak, stránky Nexus Mods jsou to pravé, kde začít. Special Edition umožní stahovat a instalovat modifikace přímo ze hry, ale jejich nabídka je oproti tomu, co je k dispozici k původnímu titulu, zatím zcela žalostná.

Otázka také je, zda již existující modifikace budou pracovat s novou verzí. Jako obvykle tomu bude asi tak, že některé budou, u jiných si počkáme na novou verzi a na další můžeme zapomenout. Samotná Bethesda sdělila, že řada z nich bude potřebovat úpravy, neboť tu je nově i podpora 64bitových systémů a vylepšený grafický engine. Uživatelská hodnocení, která jsou spíše smíšená, můžete najít na Steamu.

Zdroj: PCGamesN
reklama