reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co stojí za podporou Kaby Lake a Zen pouze ve Windows 10?

7.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Co stojí za podporou Kaby Lake a Zen pouze ve Windows 10?
Velké pozdvižení nedávno vzbudilo vyjádření Microsoftu, že hodlá podporovat moderní procesory Intel Kaby Lake a AMD Zen pouze na systému Windows 10. Co to ale přesně znamená, to jsme se dozvěděli až nyní.
S vysvětlením přišel server HotHardware, přičemž na úvod je třeba říci, že nikdo rozumný neuvažoval o tom, že by snad procesory Intel Kaby Lake a AMD Zen fungovaly pouze pod Windows 10. Samotný Microsoft mluvil o podpoře a ne kompatibilitě, takže nové procesory budou fungovat stejně jako starší modely pod systémy kompatibilními s x86. Jde ale o to, co znamená ona podpora ze strany Microsoftu, jehož Windows 7 jsou stále nejpopulárnější operační systém.

Ony i procesory Intel Skylake měly být zaměřeny výhradně na systém Windows 10, ale od toho se nakonec upustilo, a to částečně i proto, že tento systém v té době byl na trhu jen několik týdnů. Už tehdy šlo také o podporu a ne kompatibilitu, což znamenalo, že se pro starší systémy neměly chystat aktualizace a optimalizace týkající se nových procesorů.





Ovšem právě o tyto aktualizace a optimalizace nyní jde. Kaby Lake i Zen mají nové vlastnosti a technologie, které budou vyžadovat na straně operačního systému řadu úprav, aby mohly vůbec fungovat. V případě Kaby Lake je to aktualizovaná technologie Intel Speed Shift, která umožní rychlejší přepínání mezi různými stavy napájení. Kaby Lake tak budou moci navyšovat či snižovat své takty a napětí velice rychle, a to do 15 ms, přičemž operační systém by na to měl být připraven. Samotný Intel k prezentaci rozdílů mezi Skylake a Kaby Lake v tomto ohledu využil OS Windows 10 Redstone 1.

Vedle toho tu je také Turbo Boost Technology 3.0, kterou poprvé využily procesory Broadwell-E. Tato technologie má zařídit, aby nejrychlejšímu jádru ze všech dostupných byla přidělena nejnáročnější vlákna. Dle dnešního stavu je pro využití této verze technologie zapotřebí buď nejnovější verze Windows 10, nebo ovladače a speciální utilita, což není zrovna elegantní řešení.





V případě procesorů Zen bude také zapotřebí, aby operační systém byl upraven, a mohl tak využít všech jejich výhod. Jde o SMT (Simultaneous Multi-Threading), čili obdobu intelovského Hyper-threadingu, který umožní, aby jedno fyzické jádro zpracovávalo najednou dvě vlákna, a systému se tak jevilo jako dvě jádra. Pro řádné využití SMT v operačním systému bude Microsoft muset nejspíše upravit jeho jádro a také plánovač procesů, což musel udělat i v minulosti, když na trh přišly první procesory architektury AMD Bulldozer. Tehdy šlo ještě o Windows 7. V tomto případě už tak asi nepůjde jen o pouhé zakomponování ovladačů.

Pro Microsoft to bude znamenat dost práce a dá se pochopit, že se mu do ní v případě starších systémů moc nechce, zvlášť když se v uplynulém roce snažil nové Windows 10 zdarma vnutit majitelům starších systémů. Pokud se na procesorech Kaby Lake a Zen projeví nějaké rozdíly (především ve výkonu) na starších OS a Windows 10, pak budou mít uživatelé další důvod, proč přejít na nový systém, což stále mohou učinit zdarma. A konečně není rozdíl mezi tímto a aktuální situací s podporou procesorů Skylake na systému Windows XP. Na druhou stranu je tu stále vysoká popularita Windows 7, které mají 47,25% zastoupení. Už jen kvůli tomu by jim Microsoft měl věnovat vysokou pozornost i přes novější Windows 8 a 8.1, které dohromady nemají ani 10 procent.

Zdroj: HotHardware
reklama