reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co ve své RTX 3090 FE najít nechcete: gumový náprstek na pamětech

22.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Co ve své RTX 3090 FE najít nechcete: gumový náprstek na pamětech
Každý se občas zmýlí a v některých případech je výsledek velice kuriózní. My se nyní můžeme podívat především na to, čím kartu GeForce RTX 3090 Founders Edition "obohatil" jeden ze zaměstnanců výrobce. 
GeForce RTX 3090 Founders Edition je karta, jejíž paměti mohou snadno dosáhnout hraničních 110 °C, po nichž už zpravidla nastává škrcení výkonu za účelem snížení teploty, což se ovšem týká zvláště těžby. Zvláště u takto používané karty bychom po odklopení chladiče velice neradi viděli něco takového:
 
 
Jde o gumový náprsteník, který používají zaměstnanci ve výrobě kvůli tomu, aby nezamastili povrch čipů, chladičů či teplovodivé podložky. Mastnota komplikuje přenos tepla, ale zdaleka ne tak, jako zapomenutý kus gumy překrývající dvě z pamětí GDDR6X. Jistý antonyjeweet z Redditu tak byl nepříjemně překvapen, když se konečně odhodlal k modifikaci své RTX 3090 FE, kterou před ním provedla řada dalších.
 
Teploty pamětí jeho karty totiž zcela nepřekvapivě dosahovaly právě 110 °C, ale vypadá to, že alespoň GPU bylo s chladičem spojeno ještě dobře. Ovšem ne ideálně, jak ukazuje tlustší vrstva pasty na jeho levém horním růžku. Autor tak rovnou nahradil původní teplovodivé podložky na kartě a nyní její paměti dosahují maximálně 86 °C. Nutno dodat, že kvalita těchto podložek může být i na velice drahých kartách tristní. Zboží prodávající se za desetitisíce korun tak nezřídka využívá nekvalitní šedou hmotu, z níž po zahřátí uniká silikonový olej, jak ukazuje i následující snímek (Igor Wallossek).
 
 
V takovém případě rozhodně má smysl tuto hrůzu nahradit kvalitnějším materiálem a zakroutit si přitom hlavou nad tím, jakým způsobem se výrobci snaží šetřit. Zvláště v případě pamětí GDDR6X se také vyplatí využít podložky vedoucí teplo na zadní kovový plát karty z druhé strany PCB v místě pamětí, čehož se od výrobců také obvykle nedočkáme.  
 
 
Můžeme se ale dočkat něčeho jiného, jako jsou nesloupnuté ochranné fólie z teplovodivých podložek, s nimiž dorazila jedna z karet Radeon RX 6700 XT od PowerColor a čerstvý majitel si naštěstí všiml modrých fólií viditelných pod chladičem. Co na to výstupní kontrola? Zřejmě nic, ale stane se.
 
Zdroj: VideoCardz


reklama