reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Colorful integrovalo GeForce GTX 1070 na desku s LGA 1151

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Colorful integrovalo GeForce GTX 1070 na desku s LGA 1151
Společnost Colorful se rozhodla k výrobě velice zajímavé základní desky B150-GP104, která nabídne integrované GPU, jež mezi jinými iGPU nemá konkurenci. Jde totiž o desktopový grafický čip GeForce GTX 1070.
Pochopitelně ale nejde o integrované GPU v podobě, jakou mají třeba iGPU v APU od AMD nebo v procesorech Intel. Je prostě součástí stejné základní desky, která má připraven pro procesory Intel Skylake socket LGA 1151 a dá se říci, že to je napůl základní deska a napůl grafická karta. Dle rozložení externích portů můžeme také jednoznačně určit, že nejde o žádný standardní formát jako ATX a podobné, takže je zřejmé, že půjde o desku určenou pro OEM výrobce (pokud má k něčemu blízko, bude to Flex ATX). Otázka je, jaký produkt ji využije jako základ a zda to budou prostě jen speciální PC, nebo snad nějaké Steam Machine či jiné nové PC konzole.





Colorful B150-GP104 má své porty posázeny na levé a vrchní straně, kde můžeme vidět audio, USB, DisplayPort a další. V přední části jsou pak tlačítka. Na ní samotné se v pravé části nachází socket se sedmifázovým napájením, dva paměťové sloty SO-DIMM, ve střední části máme dva malé sloty pro SSD či Wi-Fi modul s Blluetooth, čipovou sadu Intel B150 a vpravo je GP104 grafické karty GeForce GTX 1070. Ta má 4+1fázové napájení a 8 GB paměti GDDR5. Nelze ale automaticky očekávat, že tato grafika nabídne stejný výkon jako běžně prodávané karty se stejným GPU, ale to už bude spíše záviset na tom, jak výkonné chlazení se využije. Využít můžeme paměti DDR3L s kapacitou až 32 GB a vedle slotu pro M.2 tu je také osamocený konektor SATA 6 Gbps.

Tato deska byla zatím označena jako koncept, takže není vůbec jisté, že se dostane na trh. Však na jednom z minulých Computexů i Asus představil něco podobného, a to X79 Zeus se socketem LGA 2011 a dvěma Radeony HD 7970, který se na trh nikdy nedostal. Nicméně Colorful B150-GP104 je přeci jen daleko méně megalomanský, a to i z hlediska potřebného napájení, však Zeus potřeboval 24pin ATX + 8pin EPS pro procesor a pak dvakrát 8 + 6 pin pro GPU, což je na velký desktop samozřejmě normální, ale na malý SFF počítač to bylo až příliš i z hlediska potřeby chlazení.

Zdroj: wccftech
reklama