reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Colorful vytvořil monstrózní čtyřslotovou GTX 1080

28.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Colorful vytvořil monstrózní čtyřslotovou GTX 1080
Nová grafická karta firmy Colorful se jmenuje iGame GTX 1080 KUDAN a jde o model, který dohromady zabere čtyři sloty, do nichž se obyčejně vejdou i dvě velice výkonné grafické karty. Co za to ale nabídne?
Společnost Colorful mají oblíbenou především čínští zákazníci a právě na akci Colorful Games Union 2016 v čínském Wuhanu byla představena nová karta iGame GTX 1080 KUDAN. Ta se ukázala poblíž pořádaných turnajů v League of Legends a Overwatch, což nejsou zrovna hry, které by byly cílové pro její možnosti, ale o to nakonec nejde.





Karta iGame GTX 1080 KUDAN byl mezi různými jinými produkty firmy Colorful nejvýraznější, neboť jde o skutečně masivní kus hardwaru a zároveň firemní nejrychlejší karta vůbec. Určena je pochopitelně pro přetaktování, přičemž už ve svém základním nastavení nepatří mezi ořezávátka. Výchozí verze karty GTX 1080 má nastaveny takty 1607 a 1733 MHz, přičemž turbo KUDANu je 1936 MHz, takže o více než 200 MHz vyšší.





Co ale tvoří tři další "vrstvy" této karty? V základu je pochopitelně ona samotná a můžeme předpokládat, že má pro přetaktování řádně dimenzované napájení, které je posíleno dvěma osmipinovými konektory PCIe. Každý dokáže dle specifikací poskytnout 150 W a když k tomu přičteme i PCI Express 3.0 x16, je tu výsledných 375 W pro kartu, jejíž výchozí TDP je 180 W. Pak tu je přední část chlazení zabírající další dva sloty a zadní, která zabere prostor jednoho slotu, ale ta nemá záslepku, neboť pak by kartu v řadě případů ani nešlo nainstalovat.

Na přední straně karty tak sedí masivní vzduchový chladič s heatpipe a třemi ventilátory a vzadu je vodní blok zapuštěný ve velkém bloku z plexiskla, takže jde o hybridní chlazení. Zde i hlavní přední chladič vypadá na to, že se může stát součástí okruhu vodního chlazení, ale je otázka, jak přesně to celé funguje. Karta je také vybavena speciálním OC tlačítkem, které přepíná mezi dvěma různými BIOSy, ale opět nevíme, jaký je mezi nimi rozdíl. Může jít o jeden BIOS pro kartu spoléhající na vzduchové chlazení a pak o další v případě, že ji napojíme na vodní chladič. Dá se ale říci, že kupovat si takový hardware, aniž bychom nedokázali využít právě možnost zapojení do vodního chlazení, nedává valný smysl. Colorful plánuje tuto kartu vypustit na trh někdy na přelomu tohoto a nového roku.

Zdroj: VideoCardz
reklama