reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Colorful zrychluje a brzy se stane druhým největším výrobcem grafik

26.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Colorful zrychluje a brzy se stane druhým největším výrobcem grafik
Trh s grafickými kartami začal v tomto roce brázdit žralok v podobě čínské firmy Colorful, které se nedávno povedlo předhonit dva výrobce a u dalšího se jí to podaří ještě do konce roku, pokud se tedy nestane nic zásadního. Co se tedy děje?
Vypadá to, že firma Colorful zapnula turbo a začala se rychle prodírat k předním místům mezi výrobci grafických karet. Dle serveru Digitimes dodává na trh již takové množství karet, že se jí už v tomto roce povedlo překonat firmy MSI a Gigabyte Technology a dle všeho někdy v druhé polovině roku předhoní i Asustek. Tím by se z Colorful stal světově druhý největší výrobce grafických karet, jehož nástupu se tak musí obávat i dosavadní jednička na trhu, společnost Palit Microsystems.





Situace na trhu s grafickými kartami se tedy v posledních měsících mění, stejně jako na trhu se základními deskami, i když tam to není tak výrazné. Nedávno totiž firma Gigabyte překonala Asus a stala se světově největším výrobcem základních desek. To se ale může brzy zase změnit, však mezi těmito firmami v poslední době nebyly velké rozdíly ohledně počtu dodaných základních desek. O třetí místo se zase přetahují společnosti MSI a ASRock, které první dvě příčky nijak neohrožují.

Skrz trh s grafickými kartami však firma Colorful projíždí jak nůž máslem a někteří analytici uvádí, že firma může využít svůj vliv i na to, aby zaútočila na tradiční výrobce základních desek. Mohla by se tak stát příští budoucí hrozbou právě i pro Gigabyte a Asus, což by přineslo i její rozšíření na další trhy. Však s produkty Colorful se v našich obchodech nesetkáme, což by se brzy mohlo změnit, když už se tedy jedná o třetího největšího výrobce grafik na světě a brzy nejspíše druhého. Na druhou stranu, trhu se značkovými desktopovými základními deskami vládnou právě firmy Gigabyte, Asus, MSI a ASRock a když nepočítáme formát Mini ITX, pak na něm dnes už v podstatně nefiguruje žádná jiná (Biostar, EVGA či Sapphire už lze těžko považovat za vážnou konkurenci). Mezi aktivní výrobce grafických karet ale patří daleko více firem, čili trh je jimi fragmentován daleko více a i podíly jsou nižší.

Firmě Colorful pomáhá to, že prodeje grafických karet celosvětově sice klesají, ale v její domovině, tedy v Číně, je poptávka stabilní na cca 16 - 17 milionech karet ročně. A to je přitom více než polovina celosvětových prodejů, takže Colorful má velmi dobrou výchozí pozici společně s firmami Galaxy a ZOTAC. Firma se tak zcela nepřekvapivě orientuje především na čínský trh, kam každý měsíc dodá cca půl milonu karet a v letošním roce jich chce celkově dodat alespoň pět milionů. Pro srovnání, společnost Galaxy prodává karty po celém světě, a to 400 až 450 tisíc měsíčně a ZOTAC prodávající také na více trzích v letošním roce dle odhadů prodá tři miliony karet.

Asustek v minulém roce prodal pět milionů karet a doufá, že v tomto roce se mu podaří to samé, ovšem Colourful má být i tak lepší. Gigabyte v minulém roce prodal 3,6 milionů karet a MSI zase 2,9 milionů, ovšem tyto firmy v tomto roce zažívají 5 až 10% pokles, takže je Colourful překonal a navíc je ohrožují i další výrobci jako ZOTAC, Maxsun, Gainward či Onda.

Můžeme se tedy jen dohadovat o tom, co by se stalo, kdyby se ve Colorful rozhodli vstoupit i na další trhy, čili zda by se firmě podařilo zopakovat úspěch firmy Xiaomi mezi výrobci chytrých telefonů, nebo by to firmě velký úspěch nepřineslo. Však to, co funguje na čínském trhu, nemusí vůbec fungovat na ostatních. O tom ale zpráva vůbec nemluví, i když dle techPowerUp se Colorful v současné době snaží vstoupit na trh v USA. Jisté je ale to, že společnost Palit ještě nějakou dobu bude jedničkou na trhu s grafickými kartami, k čemuž jí pomáhají i její další značky (Galaxy, Gainward a Point of View).

Zdroj: Digitimes
reklama